BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Sırbistan, son firari Goran Haciç'i yakaladı

Goran Haciç, BM'nin Lahey'deki Yugoslavya için kurduğu özel savaş suçları mahkemesinin yakalama emri çıkardığı 161 şüpheliden kalan son firariydi.

Abone ol

Sırp yetkililer, BM savaş suçları mahkemesi tarafından aranan son firari Goran Haciç'in tutuklandığını duyurdu.

Goran Haciç'in Sırbistan'ın kuzeyinde ailesine ait evin yakınlarında bu sabah yakalandığı yolunda bilgiler bulunuyor.

2004 yılında resmen suçlandıktan sonra kayıplara karışan Haciç, 1991 – 1995 yılları arasında Hırvatistan'da işlenen katliamlar ve insanlığa karşı suçlar nedeniyle aranıyor.

Hırvatistan'daki Sırp ayrılıkçı güçlere komuta eden Haciç, Hırvat ve Sırp olmayan yüzlerce kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor.

Goran Haciç, 1992 ile 1993 yılları arasında Hırvatistan'da ilan ettikleri "Krayina Sırp Cumhuriyeti"nin de liderliğini yapmıştı.

Haciç hakkında "siyasi, dini ve ırksal farklılıklar nedeniyle işkence yapmak, cinayet, zulüm, zorla yerinden etme" gibi 14 ayrı suçlama bulunuyor.

Haciç, ele geçirdikten sonra Vukovar kasabasında 300 kişinin öldürülmesi ve 20 bin kişinin tehcir edilmesiyle de ilgili olarak suçlanıyor.

Savaş sırasında Hırvatistan'da 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Savaş suçlusu olarak aranan Bosnalı Sırpların askeri komutanı Ratko Mladiç, iki aydan kısa süre önce yakalanmıştı.

Bunun ardından BM'nin Lahey'deki Yugoslavya için kurduğu özel savaş suçları mahkemesinin 161 şüpheliden oluşan, 'en çok arananlar' listesinde sadece Haciç kalmıştı.

Goran Haciç'in tutuklanmasıyla Belgrad yönetiminin uluslararası toplumla arasındaki ve AB üyeliği önündeki en önemli engelleri de aşmış olacağı yorumu yapılıyor.