BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,77
ALTIN 2.402,99
HABER /  DÜNYA

Kredi kartlarında yeni dönem

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bankaların tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil edilmeyen bir kred...

Abone ol

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bankaların tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil edilmeyen bir kredi kartı sunmasının zorunlu olduğunu belirterek, “Kartların içeriği bankalar tarafından belirlenecek ve bankalar isterlerse bu kartlara da ilave hizmetleri ücretsiz sunabilecek” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı’na ilişkin basın toplantısı düzenledi. Yazıcı, TOBB’da düzenlenen toplantıda yeni kanun tasarısı taslağı ile yapılan düzenlemeleri açıkladı. Tüm tüketici sözleşmelerinin en az 12 punto büyüklüğünde ve okunabilir bir şekilde düzenlendiğini belirten Yazıcı, sözleşmede öngörülen koşulların, sözleşme süresi içerisinde tüketici aleyhine değiştirilemeyeceğini ve tüketicilerin sürpriz ücretlerle karşılaşmayacağını bildirdi.

KREDİ KARTLARINDA YENİ DÖNEM
Tüketicinin korunmasını içeren kanunda kamuoyu tarafından merakla beklenen kredi kartlarına ilişkin düzenlemeleri anlatan Bakan Yazıcı, kredi kartları çeşitleri, aidat ve komisyon ücretlerinde düzenlemeye gidildiğini söyledi.
Bankacılık işlemlerinde faiz dışında hangi hizmetlerden alınacak ücret, komisyon ve masraf listesinin BDDK tarafından belirleneceğini ifade eden Yazıcı, ücretlerin ise bankalar tarafından rekabet neticesinde belirleneceğine işaret etti.
Yazıcı, tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil edilmeyen bir kredi kartı sunulmasının zorunlu olacağını dile getirerek, “Bankalar tüketiciye yalın bir kart sunmak zorunda. Bu kartlardan ücret tahsil edilmeyecek. Kartların içeriği bankalar tarafından belirlenecek ve bankalar isterlerse bu kartlara da ilave hizmetleri ücretsiz sunabilecekler” dedi.

MAKETTEN SATIŞA YAPI RUHSATI VE BİNA TAMAMLAMA SİGORTASI GELİYOR
Maketten satış olarak bilinen ön ödemeli konut satışlarına ilişkin tüketiciyi daha ileri düzeyde koruyan tedbirler getirildiğini belirten Bakan Yazıcı, maketten satışta inşaat-yani yapı ruhsatı alınmasının zorunlu hale getirildiğini kaydetti.
Yapı ruhsatı alınmadan, tüketicilerle ön ödemeli konut satışı sözleşmesi yapılamayacağını ifade eden Yazıcı, “Bakanlıkça belirlenen büyüklüğün üzerindeki projeler için ‘bina tamamlama sigortası’ yaptırılması zorunlu olacaktır. Ancak kredi ile elde edilen konutlarda bu şart aranmayacak. Mevcut Kanunda 30 ay olan konutun teslim süresi 36 aya çıkarılıyor” diye konuştu.

AYIPLI MAL
Ayıplı mal ve hizmette tüketiciye sağlanan hakların tüketici lehine genişletildiğine dikkati çeken Yazıcı, “Mevcut kanunda da olduğu gibi ayıplı mallarda satıcının sorumluluğu taşınır mallarda, malın tesliminden itibaren 2 yıl, taşınmaz mallarda ise 5 yıl olarak belirlendi. Zamanaşımı süresi içerisinde kalmak kaydıyla, ilk 6 ay içinde ortaya çıkan ayıplarda malın ayıplı olmadığını satıcı ispat edecek. Ayıp, ağır kusur veya hile ile gizlenmişse zamanaşımı süresinden yararlanılamayacak” dedi.

KAPIDAN SATIŞTA ‘CAYMA SÜRESİ’ UZADI
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, iş yeri dışında satış yapacakların mevcut uygulamada olduğu gibi Bakanlıktan ‘yetki belgesi’ almak zorunda olacaklarını belirterek, “Mevcut 7 günlük cayma hakkı süresi 14 güne çıkarılıyor. Sözleşme tarihi tüketicinin kendi el yazısıyla attırılacak ve sözleşmenin bir örneği tüketiciye verilecek” ifadesini kullandı.
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’nin isminin ‘Tüketici Hakem Heyeti’ olarak değiştirildiğine vurgu yapan Bakan Yazıcı, tüketici hakem heyetlerinde raportör kadrosunun açılacağını belirterek, “Hakem heyetlerinin görev ve yetki alanları yeniden belirlenerek, tüketici mahkemelerinin iş yükü azaltıldı. Heyetlerin karar alma sınırı bin 191,52 TL’den ilçelerde 2 bin TL’ye, illerde 3 bin TL’ye yükseltildi” diye konuştu.

KREDİ ÖDEME HESAPLARINDA MASRAF KALKIYOR
Tüketici kredisi ve konut finansmanı (mortgage) sözleşmelerinde tüketiciye tanınan hakların genişletildiğini söyleyen Bakan Yazıcı, “Kredi sözleşmesi imzalanmadan önce, tüketici sözleşme şartları ile ilgili bilgilendirilecek. Tüketicilerin, tüketici kredisi sözleşmesinden 14 gün içinde cayma hakkı olacak. Kredinin ödenmesi için açılan hesaplardan hesap işletim ücreti gibi herhangi bir ücret ya da masraf talep edilemeyecek” şeklinde konuştu.

İNDİRİMLİ SATIŞLARA ŞEFFAFLIK GELİYOR
Bakan Yazıcı, gerçeği yansıtmayan indirimli satış kampanyalarına sınırlama getirildiğini kaydederek, “İşyeri sahipleri senenin 12 ayı indirimli satış kampanyalarına ilişkin reklam yapabiliyor veya fiyat etiketleri üzerine önceden geçerli olmayan yüksek fiyatlar yazarak tüketicilerde indirim yapılmış izlenimi uyandırabiliyor. Yeni düzenlemeye göre; indirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı ve indirim oranı etiketlerinde gösterilecek. İndirimden önceki fiyatın gerçekliğinin ispatı satıcı veya sağlayıcıya ait olacak” dedi.
Reklam Kurulu’nun yeniden yapılandırılarak kurulun denetim etkinliğinin arttırılacağını söyleyen Hayati Yazıcı, Reklam Kurulu üye sayısının 29’dan 11’e düşürüldüğünü bildirdi.

PROMOSYON KAMPANYALARINA SIKI DENETİM
Elektrik, su, doğalgaz, internet ve telefon gibi tüm aboneliklerde tüketicileri koruyucu yeni düzenlemeler getirildiğini açıklayan Yazıcı, gazete ve dergi gibi süreli yayın kuruluşlarınca düzenlenen promosyon kampanyalarının daha sıkı kurallara tabi olacağını dile getirdi.
Yazıcı, tanıtma ve kullanma kılavuzuna ilişkin tüketicileri daha ileri düzeyde bilgilendiren düzenlemelerin hazırlandığını belirterek, satış sonrası servis hizmetlerine yönelik düzenlemelerin büyük ölçüde korunduğunu aktardı.
Tüketicilerin ticari reklam yoluyla yanıltılmasını engelleyecek tedbirlerin etkinleştirildiğini söyleyen Yazıcı, haksız ticari uygulamalara ilişkin AB yönergesinin ilk defa iç hukuka aktarıldığını belirtti.
Bakan Yazıcı, taslağın dün Bakanlar Kurulu’na sunulduğunu söyleyerek, Haziran ayı içerisinde yasalaşmasını öngördüklerini bildirdi.
(İHA)