BIST 10.730
DOLAR 32,24
EURO 34,96
ALTIN 2.426,46
HABER /  GÜNCEL

KPSS kopyasında 27 yıl hapis istemi

Polis sınavıyla başlayan soruşturmada, KPSS'ye ilişkin yürütülen soruşturmanın iddianamesi hazırlandı.

Abone ol
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının bir kısmı üniversite görevlisi 30 sanık hakkında hazırladığı ve Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesinin kabul ettiği iddianamede, Mart 2010'daki ÜDS, Nisan 2010'daki YGS, Mayıs 2010'daki KPDS ve ALES, Haziran 2010'daki LYS, Temmuz 2010'daki KPSS'de kopya çekildiğine ilişkin iddialara yer verildi. 

Polisin titizlikle çalıştığı soruşturma ve savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, İnternethaber.com'un gündeme getirdiği ve soruların çalındığı belirtilen polis koleji sınavıyla ilgili ve bu sınavla ilgili sorumlular hakkında herhangi bir bilgi yer almadı. Öte yandan, KPSS'de iptal edilen sınavla ilgili soruşturmada da bir gelişme yaşanmadı. Hazırlanan iddianame ise KPSS iddialarının dışındaki bir organizasyonla ilgili...

Çeşitli sınavlarda kopya çekildiğine ilişkin hazırlanan iddianamede, 7 yıldan 27 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilmesi istenen suç örgütünün, önceden anlaştıkları kişilerin sınavlarda kopya çekmelerini sağlayarak, haksız menfaat temin ettiği savunuldu.

Edinilen bilgiye göre, iddianamede, 13 Eylül 2009'da gerçekleştirilen ve daha sonra iptal edilen Polis Meslek Yüksek Okulları Öğrenci Adaylığı Sınavının yapıldığı gün, internethaber.com sitesi muhabirinin ÖSYM'yi arayarak, ''sınavla ilgili bir haberin sitelerinde yer aldığını ve elektronik ortamda kendilerine 'Skandal yaratacak büyük iddia' başlığıyla email gönderildiğini'' bildirdiği belirtildi.

İnternet sitesine gönderilen mesajda, sınav sorularının ele geçirilerek, bazı dershanelerce özel olarak seçilen öğrencilere iletildiğine ilişkin ifadelerin bulunduğu kaydedildi.

BURSA'DA KAYIP 2 KİTAPÇIK

ÖSYM de savcılığa, ''sınav soru kitapçıklarının kontrolü sırasında Bursa Sınav Merkezindeki bir salona atanan 40 adaydan 37'sinin sınava katıldığını, ancak sınav sonrası 38 soru kitapçığının teslim alındığını, sınava girmeyen adaylara ait 2 soru kitapçığının bulunmadığını'' bildirirken, ''sınav sorularının deneme sınavlarından esinlenerek hazırlanmadığına ve internetteki 103 sorudan 88'inin sınav sorularıyla benzerlikler gösterdiğini'' belirtti.
İnternet sitesine email gönderen kişinin tespit edilemediği, ancak email'in ekinin incelendiği anlatılan iddianamede, olayla ilgili çalışma kapsamında, şüphelilerin tespiti amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Bilişim Suçları ile Mücadele Şube Müdürlüğüne yazılan müzekkere sonucunda O.A'nın da arasında bulunduğu bazı sanıkların teknik takibe alındığına yer verildi.

EMNİYET İFADESİ ÖRNEK GÖSTERİLDİ

O.A.U, S.G., Z.B. ve Ö.F.'den oluştuğu iddia edilen ve üniversite öğrencilerinin de arasında bulunduğu sanıkların suçlamaları kabul etmediği bildirilen iddianamede, kopyanın nasıl çekildiği de ayrıntılı biçimde anlatıldı. İşte iddianamede kopya yöntemini anlatan o ifade:

"Kendisini, Ankara'da ismini bilmediği bir erkek şahsın karşıladığını, telefon kartı verdiklerini, KPSS'ye girdiğinde verdikleri numaraya kitapçığın türünü mesaj olarak yollamasını istediklerini, sınav sabahı oturumda tuvalet için dışarıya çıktığını, kitapçık türünü belirten mesaj gönderdiğini, bitime 10-15 dakika kala tekrar tuvalete girip, telefona gelen mesajı küçük bir kağıda yazıp yeniden sınav salonuna gittiğini ve cevap kağıdına işaretlemeler yaptığını, sınav sonrası kimliğini bilmediği şahısların telefon ve SIM kartı geri aldıklarını, bu iş karşılığında kendisinin bir ödeme yapmadığını, fakat 500 lira ödeneceğini bildiğini belirterek ifade vermesi, para transferiyle ilgili görüşmeler, rüşvet anlaşmasına yönelik mesaj ve konuşmalar birlikte değerlendirildiğinde, örgüt yönetici ve üyeleriyle özel ilişki ve akrabalık durumları tespit edilemeyen ve sınavlarda kopya çektikleri yönünde deliller bulunan şüphelilerin bu işlemlerinin yapılması hususunda örgüt yönetici ve üyeleriyle maddi menfaat temini konusunda rüşvet anlaşması yaptıkları kanaatine ulaşıldığından, haklarında fiilen para verilmesi, menfaat temin edilmesi olgusu tespit edilmese dahi rüşvet anlaşması yapılması sebebiyle suç tamamlanacağından, rüşvet vermek suçundan kamu davası açılması gerektiği görüşüne ulaşılmıştır.''

KPSS EĞİTİM BİLİMLERİNDEN SES YOK 

Bu arada tüm bu süreci başlatan KPSS Eğitim Bilimleri sorularının ÖSYM'den sızdırıldığı ve bazı adaylara dağıtıldığı yönündeki iddialarla ilgili Ankara'da herhangi bir gelişme yok. Asıl tartışma konusu olan ve başta KPSS ve TUS gibi özellikle yerleştirme sınavlarında, soruların sızdığı yönündeki iddialara YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'da tepki göstermiş ve öğretmen atamalarının geçikmesine neden olan skandalla ilgili gerekli soruşturmanın tamamlanması istenmişti.