BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,13
ALTIN 2.472,30
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Köylüler güneşle su taşıyor

Adem Ceylan kırsalda yaşanan su sıkıntısının önemli bir sorun olduğunu ifade etti.

Abone ol

Ankara Valiliği İl Özel İdaresinin, köylere su verilmesinde şebeke elektriği yerine `güneş enerjisine` geçmesi, köylüleri yüksek bedelli elektrik faturası ödemekten kurtardı.

Ankara Valiliği İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Ceylan, yaptığı açıklamada, dünyada ekolojik dengenin bozulması nedeniyle kırsalda yaşanan su sıkıntısının önemli bir sorun olduğunu ifade etti. Ceylan, idare olarak 792 köy ve yerleşim biriminin yüzde 90`ı için yeterli ve şebekeli su bulduklarını, ancak bunun önemli bir kısmının enerjiye ihtiyaç duyulan sondaj ve drenaj çalışmalarıyla elde edildiğini anlattı.
Ankara`da bu soruna çözüm getirmek amacıyla alternatif enerji sistemlerini devreye soktuklarını belirten Ceylan, maliyeti düşürmek için güneş ve rüzgar enerjisinden yararlandıklarını söyledi.

Kalecik ilçesinin Kargın köyünde güneş enerjisinden yararlandıklarını ifade eden Ceylan, `Köylüler, suyu elde ederken elektrik faturası ödemiyor. Kaleciğin Kargın Köyüne 28 adet güneş enerjisi paneli kurdurduk. 156 metreden sondajla alınan su için elektrik enerjisi kullanmıyoruz`` diye konuştu.

Suyun taşınmasında şebeke elektriğinin kullanılması halinde köylülerin aylık bin TL ve üzerinde ücret ödemelerinin gerekeceğini bildiren Ceylan, Kargın`daki 15 haneye bunun maliyetinin ortalama 100 TL olacağını söyledi.

28 adet güneş enerjisi paneli alınarak toplama merkezine iletildiğini belirten Ceylan, güneşin olmadığı zamanlarda bile toplanan enerjinin pompaya geçerek, su akışını sağladığını anımsattı.


KÖYLERİN %60`INDA ELEKTRİKLER KESİK

Yüksek elektrik faturası nedeniyle sorun yaşayan köyler bulunduğunu dile getiren Ceylan, ``Enerji bedelini ödeyemedikleri için köylerin yüzde 60`ının elektrikleri kesik. Ankara İl Özel İdaresi olarak bu sistemi Çamlıdere, Polatlı ve diğer ilçelerin kırsal kesiminde de uygulayacağız. Vatandaşlar, herhangi bir bedel ödemeden güneş enerjisinden yararlanacak`` dedi.


Çamlıdere`de ihalenin yapıldığına işaret eden Ceylan, enerji açısından `terfili sistemle` su alan bölgelerde güneş ve rüzgar enerjisiyle çalışan sistemleri uygulayacaklarını kaydetti.


Kargın Köyü Muhtarı Veli Güngör de, köy, hane olarak az olduğu için ``terfili su sağlama`` denilen elektrikli sistemde köylülerin elektrik faturasını ödemede sıkıntı yaşadıklarını belirterek, güneş enerjisiyle su elde etme sistemine geçilmesiyle, köylünün hiç bir ücret ödemeden suya kavuştuğunu söyledi.