BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.325,62
HABER /  GÜNCEL

Koşaner mesleki özeleştiri yapmış!

Gündemi sarsan Koşaner'e ait olduğu ileri sürülen ses kayıtlarının tartışması sürüyor. Askeri kaynaklarıyla dikkat çeken Fikret Bila'nın değerlendirmesi bakın nasıl oldu?

Abone ol

Askeri kaynaklarıyla dikkat çeken gazetecilerden Milliyet yazarı Fikret Bila Genelkurmay eski Başkanı Işık Koşaner'e ait olduğu öne sürülen ses kayıtlarını değerlendirdi. 

TSK'nın hataları ve ihmallerini ortaya koyan ilk bölüm için "Mesleki bir özeleştiri olarak nitelenebilir" yorumu yapan Bila, "35. madde olsun olmasın" gibi sözleri ise sadece "Problemli ifadeler" olarak nitelendirdi. Bila'nın en sert eleştirisi ise Koşaner'in gazetecilerle ilgili sözlerine oldu.

Yazısında sık sık "Eğer bu konuşma Işık Koşaner'e aitse" ifadelerini kullanan Bila öncelikle kayıtların elde edilme biçiminin hukuksuzluğuna dikkat çekti ve dinlenen kurumun en büyük güvenlik kurumu olduğunun altını çizerek "Genelkurmay Başkanı ve toplantı yaptığı karargâh bu şekilde dinlenebiliyorsa, devlet açısından çok büyük bir zaaf söz konusudur. Bu dinleme ister içeriden birileri tarafından yapılmış olsun, ister yabancı servislerin işi olsun, güvenlik zaafı gerçeğini ortadan kaldırmaz" dedi.

MESLEKİ ÖZELEŞTİRİ OLARAK NİTELENEBİLİR

Bila TSK'nın hatalarını ve ihmallerini içeren ses kaydının ilk bölümünün "mesleki bir özeleştiri" olarak nitelenebileceğini savundu. Bila, "Emir-komuta aksaklıklarından teknolojiyi etkin kullanamamaya, başıbozuk mayınlamalardan kendi askerimizi vurmaya kadar birçok can acıtıcı hataları sıralıyor. Bu tespitlere ister itiraf ister özeleştiri deyin, sonuçta terörle mücadelede bir konsept değişikliğine ihtiyaç olduğu en üst komutan tarafından ifade edilmiş oluyor" dedi.

YENİ BAŞKANA YOL GÖSTERECEK KONUŞMALAR

Konuşmaların terörle mücadelede yeni bir konseptin yanı sıra TSK'nın yapısal değişikliğe, reforma ihtiyaç duyduğunu gösterdiğini söyleyen Bila "Gerek terörle mücadele konusunda dile getirilen yanlışlar, eksikler, hatalar gerek yapısal sorunlarla ilgili tespitler, yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları için düzeltilmesi gereken yönler ve alınacak önlemler bakımından yol gösterici nitelikte" dedi.

KONUŞMADAKİ EN SORUNLU İFADELER

Koşaner' ait olduğu ile sürülen ses kayıtların en çok tartışılan bölümü Balyoz davası ve TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesiyle ilgiliydi. Konuşmalardan Koşaner'in Kara Kuvvetleri Komutanı ve Genelkurmay Başkanı olarak bu olayı araştırdığı, ancak kayıt bulamadığının anlaşıldığına dikkat çeken Bila "Sorunlu ifadeler" olarak ise şunları sıraladı:

"35. madde olsun veya olmasın" diye başlayan ifadeler, başka anlamlara çekilebilecek sorunlu ifadelerdir. Keza, "Hatalar yaptık, hukuk dışına çıktık, böyle devam eder zannettik" türü sözler ile "hiç kimsenin talimatına ihtiyacımız yok" gibi cümleler de problemli ifade örneklerinden bazılarıdır" dedi.

KOŞANER'İN BASINA ÖZÜR BORCU VAR

Bila ses kayıtlarında gazeteciler için kullanılan "Analarını satar haber diye koyarlar" ifadesini de 'yakışıksız, eleştiri haddini çok aşan bir söylem' olarak nitelendirdi. Bila, "Bu sözler Koşaner'e aitse, eski Genelkurmay Başkanı'nın basına bir özür borcu olduğu da açıktır. Basınla ilgili değerlendirmelerin ayrıca, iletişimin devrimlere yol açtığı bu çağda, çok sığ kaldığı da söylenmesi gereken bir başka yön" yorumu yaptı.