BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,81
ALTIN 2.513,09
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Korsanın 2 dakikalık videosu 400 bin izlenince...

Yazılık korsanlığı suçundan davalı olan Yakub F. Microsoftla anlaştı. 2 ayda korsanlık karşıtı videosunun 200 bin olması gerekiyordu. Sonuç çok sürpriz oldu.

Abone ol

Çek Cumhuriyeti'nde yazılım korsanlığı suçundan tutuklanan Jakub F.'nin çektiği korsanlık karşıtı video YouTube ve Facebook'ta 5 gün içinde 400 binden fazla izleyiciye ulaştı.

Yazılımcılara ve telif sahiplerine verdiği zararın karşılığı olarak çok büyük miktarda para cezasıyla karşı karşıya olan 30 yaşındaki Jakub F., telif sahipleri ve yazılım şirketleriyle mahkeme dışı uzlaşmaya vardı.

2 AYDA 200 BİN İZLENMESİ GEREKİYORDU

Uzlaşmada, sadece Microsoft firmasına verdiği zarar 5,7 milyon kronu (yaklaşık 460 bin Türk lirası) bulan Jakub'un para cezasından kurtulması için bilgisayar ve yazılım korsanlığı ile ilgili çektiği ve sosyal medyada paylaştığı eğitici videonun 2 ay içinde 200 bin izleyiciye ulaşması talep edildi.

5 GÜNDE 400 BİN İZLENDİ

Çektiği 2 dakikalık videonun, ilk yayımlandığı 22 Kasım Pazar gününden beri 5 gün içinde 400 binin üzerinde kişi tarafından izlenmesi üzerine Jakub yüklü miktarda para cezası almaktan kurtuldu.

Jakup, "Korsanlığımın Hikayesi" adlı Çekçe hazırladığı videoda, "Yaptığımın bir suç olduğunu bilmiyordum. Bunun büyük şirketlere zarar vereceğini de. Büyük firmalar için çok küçük bir balık olduğumu düşündüm" ifadelerini kullanıyor. 

Mahkemenin 3 yıl tecil edilmiş hapis cezasına mahkum ettiği Jakup videoda, bilgisayar korsanlığını para için değil, eğlenmek için yaptığını belirterek diğer yazılım korsanlarını uyarıyor.