BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan Putin'e: Ateşle oynama

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bayburt'ta toplu açılış töreninde konuştu. Erdoğan ''Türkiye ateşle oynuyor'' diyen Putin'e tepki göstererek; ''Rusya'ya ateşle oynamamasını tavsiye ediyoruz'' yanıtını verdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bayburt'ta toplu açılış törenine katıldı. Erdoğan burada vatandaşlara hitap etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Türkiye ateşle oynuyor'' diye açıklama yapan Putin'e tepki gösterek; ''Esed Rejimine destek olmak da ateşle oynamaktır. Muhalifleri bombalamak ateşle oynamaktır. Rusya'daki işadamlarımızı fuardan kovup zulmetmek ateşle oynamaktır. Rusya'ya çok samimi olarak ateşle oynamamasını tavsiye ediyoruz'' dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

DAVETSİZ MİSAFİRLİK OLMAZ

Sınırımızı ihlal eden savaş uçaklarından biri uçaklarımız tarafından düşürüldü. Yapılan tüm ikazlara rağmen sınırımıza doğru gelmekte olan bu uçakların hangi millete ait olduğu belli değildi. İkazlara rağmen geldiler ve sınırımızdan ieri girdiler.

DAHA ÖNCE DE SINIRIMIZ İHLAL EDİLDİ

Daha sonra bu uçakların Rusya'ya ait olduğu ortaya çıktı. 2012'de aldığımız angajman kurallarını herkese ilan ettik. Rus savaş uçakları daha önce de sınırlarımızı ihlal etmişti.3-4 Ekim tarihlerinde yine sınır ihlali yaptılar. Aramızdaki işbirliği egemenlik haklarımızı ihlale el veremez. G-20 de Putin'le yine bu konuyu yine konuştuk bize bunu misafirlik olarak kabul edeceksiniz dediler. Bizde davetsiz misafirlik olmaz dedik.

PUTİN'İN SÖYLEDİĞİ KABUL EDİLEMEZ

Rusya'nın gösterdiği tepkiyi hala anlayışla karşılamaya çalışıyoruz. Ama Putin'in Hollande görüşmesinden sonra yaptığı açıklamalar kabul edilemez. Bu açıklamalarda hedef saptırmak suretiyle biz DAEŞ'e karşı mücadele ediyoruz diyen Putin'e şunu söylüyoruz. DAEŞ'e karşı bir müdahaleniz olmamıştır. Şuan DAEŞ'e karşı mücadele eden ülke Türkiye'dir. 

KENDİSİNİ ARADIM BUNUN ŞIK OLMADIĞINI SÖYLEDİM

Bu olaydan 3-4 gün önce iki kez sınır ihlali yaptılar. Bize dediler ki, stratejik ortaklığımız var. Ben kendisini 4 Ekim'de aradım. Bunun şık olmadığını söyledim. Biz bir terör örgütünden petrol alacak kadar haysiyetsiz değiliz.

Sayın Putin Türkiye'ye giden ve petrol taşıyan kamyonlardan bahsediyor. Uluslararasın ilişkiler iftira ile yürümez Rusyanın böyle bir iddası varsa belgelerle bunu ortaya koymak zorundadır. Ben kendilerinden olayın olduğu gün randevu talebinde bulundum o günden bugüne geri dönmedi.

PUTİN ATEŞLE OYNUYOR

Biz Rus savaş uçaklarının sınırımızı ihlal ettiğini kanıtlarıyla belgeleriyle ortaya koyduk onların da bu iddialarını ortaya koyması lazım aksi taktirde Rusya uluslararası alanda yalancı konumuna düşecek. Sayın Putin kim terörizme çifte standart uyguluyorsa ateşle oynuyordur diyor ben buna sonuna kadar  katılıyorum Suriye'de 380 bin kişinin hayatına kıyan Esed Rejimine destek olmak da ateşle oynamaktır. Muhalifleri bombalamak ateşle oynamaktır. Rusya'daki işadamlarımızı fuardan kovup zulmetmek ateşle oynamaktır. Rusya'ya çok samimi olarak ateşle oynamamasını tavsiye ediyoruz.

PUTİN İLE PAZARTESİ GÖRÜŞÜRSEK...

Türkiye'ye yönelik iftira kampanyası başlatılmasını rusya'ya yakıştıramıyorum Pazartesi günü Sayın Putin'le bu konuyu konuşmak isterim. Türkiye ile Rusya arasında çok önemli işbirliği potansiyeli var. Türkiye ile Rusya'nın ilişkilerinin bozulmasından memnun olanlar olacaktır ama bu durum sadece ülkelerimize zarar verir.

PUTİN O GÜN GÖRÜŞMEK İSTEMEDİ

"Kendilerinden (Rusya Devlet Başkanı Putin) olayın olduğu gün randevu talebinde bulundum, telefonla görüşelim istedim. O günden bugüne dönmediler. Şimdi Paris'te İklim Değişikliği Zirvesi var. Zannediyorum kendileri de oraya gelecek, orada da bunları oturup konuşabiliriz, değerlendirebiliriz. Biz, Rus savaş uçaklarının sınırlarımızı ihlal ettiğini radar görüntüleriyle, ses kayıtlarıyla tüm dünyaya duyurduk. Bu konuda Türkiye'nin haklı olduğu tüm dünya tarafından kabul ediliyor. Rusya'nın da iddialarını bu şekilde ispatlama mükellefiyeti vardır, aksi takdirde Türkiye'ye yapılan bu ağır ve haksız itham yüzünden Rusya, yalancı durumuna düşecektir."

İLK ZİYARETİMİZİ BAYBURT'A YAPMIŞTIK

2014 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçiminin hemen ardından ilk ziyaretlerimizden birini Bayburt'a yapmıştık.Yine bu şekilde bu alan tıklım tıklım doluydu. Size verdiğiniz desteklerden dolayı sonsuz teşekkür etmiştik. Bayburt'un güzel insanları 2008 yılında kurulan üniversitemiz 6 fakültesi 8 bin öğrencisi 600 personeli ile her geçen gün büyüyor.

BİR ÇOK PROJE DEVAM EDİYOR

Bayburt'ta daha önce sadece 2 kilometre bölünmüş yol vardı buna biz 13 yılda 70 kilometre bölünmüş yol inşa ettik. Bizim farkımız bu. Salmankeş Tüneli inşallah 2018 yılında tamamlanıyor. TOKİ aracılığı ile Bayburt'a 988 konut kazandırdık 1500 konutla ilgili çalışmalar da sürüyor.

113 TRİLYON LİRA AKTARDIK

Demirözü barajını tamamlamak da bize nasip oldu. 18 gölet sözümüzün 12si bugün tamamlandı kalanlar da kısa sürde bitecek. 113 trilyon lira kaynak aktardık.

"BAŞBAKANKEN TAKİP ETTİM ŞİMDİ DE TAKİP EDECEĞİM"

Doğalgaz bizim dönemimizde Bayburt'a geldi. Bayburt'a yapılan yatırımları başbakanlığım zamanında olduğu gibi şimdi de takip etmeyi sürdüreceğim.

"HERKESE ANLADIĞI DİLDEN CEVAP VERİLDİ"

Bu ülkede milletin doğrudan kendisinden yetki alarak göreve gelmiş bir Cumhurbaşkanı var. Bu ülkeni oylarınızla göreve gelmiş hükümeti var. Herkese anladığı dilden cevap verildi verilmeye de devam ediyor. Milletimiz 1 kasım seçimlerinde bu memleketin kaderini bir avuç teröriste bırakmayacağını irfanıyla basiretiyle gösterdi.

YENİDEN ESERLERİMİZE ODAKLANMA ZAMANI

Bayburt'ta tercihinin istikrardan yana olduğunu en açık bir şekilde gösterdi. Yeniden eserlerimize odaklanma zamanı. Suriye'nin Irak'ın durumu ortada Kırım'da yakın zamanda yaşananları unutmuş değiliz. Kafkasya'daki hassas durum hepinizin malumu. Biz işte böyle bir ortamda terör örgütlerinin alçakca saldırılarıyla da mücadele ediyoruz. Bin yıldır bu coğrafya nice kötü niyetli oyunlara sahne oldu. Biz burada 78 milyon insanımızla dimdik ayaktayız ve Allah'ın izniyle ebediyyen de ayakta kalacağız.