BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

'Korsan CD'ciye ilk ceza verildi...

Film çoğaltması için imalat belgesi verilen 9 fabrikadan biri olduğu halde korsan CD imal ettiği iddiasıyla tutuklanan Uçar 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Abone ol

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı’nca film çoğaltması için imalat belgesi verilen 9 fabrikadan biri olduğu halde korsan CD, VCD ve DVD imal ettiği iddiasıyla tutuklanan Uçar CD’nin sahibi Yalçın Uçar, 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Sadece sokak satıcılarının ceza aldığı Türkiye’de ilk kez bir korsan imalatçı ceza almış oldu.
İstanbul 3. Fikri ve Sınai Ceza Mahkemesi önceki gün görülen karar duruşmasında, sanık Uçar’ı sahte bandrol kullanmak suçundan yeterli delil elde edilemediğinden beraatine hükmetti. Ancak mahkeme, komşu hak sahibi film yapımcılarının ve MÜYAP Meslek Birliği’nin çoğaltma ve yayma haklarına sahip oldukları filmleri ve müzik eserlerini izinsiz olarak çoğalttığı ve yaydığı gerekçesiyle Uçar’a 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Aynı suçun birden fazla işlenmesini de gözönüne alan mahkeme, cezayı 3 yıl 1 ay 15 gün hapis olarak artırdı.

MÜSADERE

Mahkeme bandrol alınması gereken eser, icra ve yapımların tespit edildiği VCD, DVD gibi taşıyıcı materyalleri kasten bandrolsüz çoğalttığı ve bağlantılı hak sahiplerinin haklarını ihlal edecek biçimde bedelsiz yaydığı için ise sanık Uçar’a 5846 sayılı yasanın değişik 81/9-1-b maddesi uyarınca 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Mahkeme suçta kullanılan ve suçun işlenmesinde elde edilen taklit ürünlerin ve çoğaltım cihazlarının da müsadere edilerek Kültür Bakanlığı İstanbul İl Denetim Komisyonu Başkanlığı’na teslim edilmesini kararlaştırdı. Ayrıca mühürlenen işyerinden kaçırıldığı tespit edilen iki Kraus Maffei marka dolum makinesinin değeri olan toplam 160 bin 447 YTL’nin sanıktan tahsil edilmesine karar verildi.

SUÇ DUYURUSU

27 Ekim 2005 tarihli tutanağa göre, sanığa ait işyerinde kaçırıldığı anlaşılan üç dolum makinesinden birinin, sanık Yalçın Uçar’ın kardeşi Mehtap Uçar tarafından işletilen Sarıgazi’deki işyerinde bulunması nedeniyle suç delillerini yok ederek gizlediği ve bandrolsüz VCD, DVD çoğaltıp yaydığı gerekçesiyle sanık Mehtap Uçar hakkında ayrı ayrı suç duyurusunda bulundu.

HOLLANDA’DA ORTAYA ÇIKTI

Güvenlik Şube Müdürlüğü yetkilileri ile Korsan Yayınlarla Mücadele Ltd Şirketi (AMPEC) ve Uluslararası Fonogram Yapımcıları Birliği’nce (IFPI) yetkililerinin korsanla mücadeledeki işbirliği üzerine, yakalanan korsan CD ve VCD’lerin genetik sırlarının çözülmesine karar verilmişti. Her CD ve VCD’nin genetik kodu kabul edilen "Sid kodu"nun saptanması için korsan CD ve VCD örnekleri Hollanda’daki laboratuara gönderildi. Hollanda’daki laboratuarda ’sid kodu’ çözülüp CD ve VCD’lerin hangi marka ve hangi seri numaralı makinede basıldığı saptanmıştı. Makine, Kağıthane’de bulunan ’Uçar CD Üretim Tanıtım Dağıtım ve Pazarlama Anonim Şirketi’ne ait çıkmıştı.

YETKİSİ İPTAL

Bunun üzerine mahkeme kararıyla alınan arama izniyle Yalçın Uçar’a ait fabrikaya polis tarafından 6 Temmuz 2005’te düzenlenen operasyonda piyasaya sürülmek üzere hazırlanmış 8.650 adet korsan VCD, 4.700 adet korsan DVD ve 7 baskı kalıbı ele geçirilmişti. Mahkeme kararı ile işyeri mühürlenirken, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından şirkete verilen CD/DVD üretim belgesi iptal edilmişti. Ancak işyeri mühürlenmeden önce CD/DVD çoğaltma makinalarının söz konusu yerden kaçırıldığı belirlenmişti.

ÖRNEK KARAR

Ampec Filmcilik ve Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü Nilüfer Sapancılar, "Daha önce korsan CD üretimi yapan kişiler için birkaç hapis cezası çıkmıştı. Ancak ilk kez Kültür Bakanlığı’ndan lisans almış bir CD üretim tesisi sahibine hapis cezası verildi. Bu dava, cezaların uygulandığını ve korsan CD üreticilerinin cezasız kalmadığını gösteren mutluluk verici bir örnek oldu" dedi.
1 milyon kaçak CD’ye el kondu
Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Bürosu’na bağlı polisler, ihbar üzerine Tahtakale’de Hırdavatçılar Çarşısı 36 numaradaki bir depoya baskın yaptı. Çilingire açtırılan depoda kaçak CD ve DVD yapımında kullanılan ’Mastır CD’ ile piyasaya sürülmeye hazır 5 bin, hazırlanmak üzere de 1 milyon kaçak CD ele geçirildi. Polis, depoyu 1 hafta önce kiralayanları arıyor. Operasyon, son günlerde en fazla miktarda kaçak CD ele geçirilen baskın niteliğinde.

Kaynak: