BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.426,72
HABER /  GÜNCEL

Korkutan tsunami raporu!

Japonya'yı 2 sene önce vuran tsunamide binlerce kişi hayatını kaybederken, 22 milyon kişinin daha risk altında olduğu ortaya çıktı

Abone ol

Nagoya Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, 128 milyon nüfusa sahip Japonya'da 21,8 milyon kişi deniz seviyesinden 5 metre yükseklikte bölgelerde yaşıyor. Üniversiteden uzmanlar, bölgenin yapısına ve tsunaminin büyüklüğüne göre bölgenin etkilenme oranını değişeceğine dikkat çekti.

Araştırmaya başkanlık eden Profesör Nobuo Fukuwa, alçak bölgelerde yaşayanların yüzleşebileceği tehlikelere göre yetkililerin önlem alması gerektiğini söyledi. Fukuwa, "Alçak bölgelerde yaşayanların tehdit eden sadece tsunami değil. Gel-gitler ve artçı şoklar da bu bölgeleri tehdit ediyor." dedi.

Üniversitesinin yaptığı araştırmaya göre alçak bölgelerde yaşayanların en kalabalık olduğu yer Tokyo. 13 milyon kişinin yaşadığı başkentte 3,43 milyon kişi risk altında. Osaka eyaletinde 3,06, Aichi'de 1,74 ve Chiba'da 1,44 milyon kişinin risk altında olduğu belirtildi. Ülkenin Büyük Okyanus kıyılarının yanı sıra Japonya Denizi'nde yer alan bölgelerin de tehdit altında olduğu vurgulandı. Niigata eyaletinde 630 bin ve Ishikawa'da da 250 bin kişi risk altında bulunuyor.