BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,93
ALTIN 2.436,44
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Türk mühendisi cebi uydu telefonu yaptı

Türk mühendislerin tasarladığı yeni cihaz cep telefonlarını uydu telefonuna çevirecek.

Abone ol

Türk mühendislerin tasarladığı yeni cihaz, kapsama alanı dışında kalma sorununu ortadan kaldıracak. Akıllı telefonlarda kullanılan koruma kapağı şeklinde oluşturulacak aparat sayesinde cep telefonları uydu telefonu olarak kullanılabilecek.

Globalstar Avrasya Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Özçelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl TÜBİTAK desteği ile başladıkları hem GSM hem de uydudan çalışacak olan yerli araç takip cihazının birkaç ay içinde piyasaya çıkacağını söyledi. Özçelik şöyle devam etti:

''Piyasada bulunan diğer takip cihazları, uydulardan konum bilgisini aldıktan sonra GSM üzerinden gönderiyor. Bizim cihazımızda bunun yanı sıra uydudan gönderme özelliği olacak. Sistemde, akıllı telefonlar, bluetooth aracılığıyla cihaza bağlanıyor ve uydu telefonuna dönüşüyor. Bu teknolojinin kişisel cep telefonlarında kullanılması için de çalışmalara başladık. Mühendislerimizin tasarladığı kitler sayesinde akıllı cep telefonları uydu telefonu olarak kullanılabilecek.''

Her akıllı telefona uygun koruma kapağı şeklinde kitler oluşturacaklarını anlatan Özçelik, böylece cep telefonlarıyla uydu üzerinden görüşme yapılabileceğini söyledi.