BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,74
ALTIN 2.498,23
HABER /  GÜNCEL

Korkutan istihbarat! ABD PKK için DEAŞ'a destek verecek...

İSTİHBARAT birimleri, ABD’nin son dönemde PKK-PYD’ye gönderdiği silahlara gerekçe yaratmak için terör örgütü DEAŞ militanlarını tekrar saldırılar yapmak üzere canlandıracağı yorumu yapıyor.

Abone ol

İDLİB’de kesin çözüm için farklı ülke istihbaratlarının terörist gruplardan desteğini çekmesi gerektiği belirtiliyor. İstihbarat birimleri, Suriye’deki gelişmelere İdlib ve Menbiç bağlamında, kısa ve orta vadeli gelişmeler açısından bakıyor. Hükümet üyelerine ulaştırılan bilgilere göre İdlib’de varılan anlaşma kısa süreli sonuç verebilir. Kalıcı çözüm için farklı gelişmelerin yaşanması gerekiyor. 

İDLİB’DE DURUM... Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, Buna göre, Türkiye’nin attığı adımın kalıcı olabilmesi için taraf ülkelerin istihbaratlarıyla anlaşmaya varılması gerekecek. Çünkü teşkilatlar, terörist gruplardan biriyle iş yapıyor. Bu desteklerin çekilip o terörist grupların temizlenmeleri gerekiyor.

TERÖRİST GRUPLAR... İdlib’de 15 bin civarında terörist olduğu iddia ediliyor. Bunlardan 4-5 bini Rusya’nın üzerinde ısrarla durduğu Çeçen kökenliler, 3 bini Çinlileri rahatsız eden Uygur Türkleri olduğu, Türkiye ve diğer ülkelerden gelenlerin az olduğu öne sürülüyor.

TÜRKİYE İÇERİ ALMAMAKTA KARARLI... İstihbarat raporlarında, İdlib’in iki kez bombalanmasından sonraki göç hareketliliği üzerine Türkiye, iki bölgede önlem aldı. Sınırın ötesinde tutulan sivil grupların ihtiyaçları da Türkiye’den giden yardımlarla sağlanıyor. Türkiye’nin bu kez, göçmenleri sınırdan içeri almamakta kararlı olduğu ifade ediliyor.

MENBİÇ’TEKİ İLİŞKİ... İstihbarat birimlerine göre, ABD’nin PKK-PYD ile kurduğu yeni ilişki biçimi en sıkıntılı konu. ABD’nin, PKK unsurlarını silahlandırmayı ve verdiği desteği makul göstermek için DEAŞ unsurlarının bölgede yeniden canlandırılabileceği iddia ediliyor.

SİLAH YARDIMINA GEREKÇE OLUŞTURMAK... Böylece yapılan silah yardımlarına gerekçe oluşturulacağı öne sürülüyor. Menbiç’te ABD ile kurulan ilişkinin yürümediği, PKK ve PYD ile ABD’nin ilişkisinin son dönemde geldiği nokta nedeniyle, ortak hareketin amacına ulaşamayacağı belirtiliyor.