BIST 9.668
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.495,85
HABER /  GÜNCEL

Sahte vize ile hacca gittiler! Şimdi Türkiye'ye dönemiyorlar...

Türkiye'de kaçak bir seyahat acentesi Suudi Arabistan'da faaliyet gösteren Nasco firmasından davet almış gibi sahte belge düzenleyerek 120 Türk'e ticari vize aldı. Nasco sahteciliği öğrenince Suudi makamlara haber verdi. Bunun üzerine Suudi Arabistan, kuraya katılmadan ticari ile hacca giden 20 Türk vatandaşını alıkoydu ve ülkeden çıkışlarına izin vermiyor.

Abone ol

HACCA gitmek için bu yıl Türkiye’den yaklaşık 2.1 milyon kişi başvurdu. Çekilen kura sonucunda ise 80 bin kişi kutsal topraklara gitmeye hak kazandı. Hac için ülkelere verilen kontenjanı Suudi yönetimi belirliyor. Hacca gitmek isteyenler, ülkelerinin çektiği kuranın dışında hiçbir şekilde hac döneminde Suudi Arabistan'a gidemiyor. Hatta Hac ibadeti için gidiş ve dönüş tarihleri bile önceden belli oluyor. Buna göre bu yıl Türkiye’den kutsal topraklara gidişler 17 Temmuz’da başlarken, 15 Ağustos’da tamamlandı. Dönüşler ise 25 Ağustos’ta başlayıp 20 Eylül’de sona erdi.

20 TÜRK KALDI...Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’ne kayıtlı olmayan kaçak bir acente ise hacı adaylarını ‘kuraya sokmadan’ kutsal topraklara göndermeyi başardı! Ancak hac dönüşü büyük skandal patladı. Suudi yetkililer, Diyanet'in çektiği kurada hac çıkmayan ancak ticari vize ile hacca giden 120 Türk vatandaşından 20’sinin ülkeden çıkışına onay verilmedi. Yani Suudi Arabistan 20 Türk vatandaşını alıkoydu. 

KENDİSİNİ İHBAR ETTİ... Skandalın perde arkası ise Hürriyet'in haberiyle ortaya çıktı. Faaliyet izni olmayan kaçak bir acente, Suudi Arabistan’daki Nasco isimli firmanın davetiyesiymiş gibi sahte davetiyeler düzenledi. O davetiyelerle Suudi Arabistan Büyükelçiliği'nden 120 Türk için ticari vize alındı. Ve bu kişiler ticari vize ile hacca gönderildi. Nasco isimli firma, kendi gönderdiği davetiyelerin kopyalanarak davet ettiği kişilerden fazlasının ülkeye giriş yaptığını belirledi ve Suudi makamlarına bildirdi. 

SON ANDA ÇIKIŞ VERİLMEDİ... Bunun üzerine Suudi yetkililer henüz ülkeden çıkış yapmayan ve sahte davet yazısı ile ticari vize alan Türk vatandaşlarının çıkışına izin vermedi. Turizm acentelerine gönderilen bilgilendirme yazısında o Türklerin Suudi makamlara Türkiye’de bu vizelerin alınmasına kimin aracılık ettiği konusunda bilgi vermedikleri için çıkışlarına izin verilmediği iddia edildi. 

TİCARİ VİZE İLE HAC YASAK... Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Hac-Umreden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Canatan ticari vize ile hacca gidilemeyeceğini belirterek şunları söyledi: "Hacca gitmek için kura ile buna hak kazanılması gerekiyor. Kura sonucunda hacca gitmeye hak kazanamayanlar gerek ticari vize gerek işçi vizesi olarak satılan kasap vizesi ile hac görevlerini yerine getiremezler. Bu yasaktır. Yasağa uyulmadığı için böyle bir sorunla karşılaşıldı. Ayrıca bu olayda yaşandığı gibi durumlarla karşılaşılmasın diye ticari vize verildiği zaman vizenin pasaport üzerinde yapıştırıldığı sayfanın hemen karşısına Türkçe ve Arapça olarak ‘Hac için geçerli değildir’ kaşesi vuruluyor. Dolayısıyla bu vizeleri alarak hac vazifesini yapmak isteyenler yanlış bir işin içine girmiş oluyor. Acentelere TÜRSAB tarafından gönderilen yazıda da resmi acenteler konu hakkında bilgilendirildi.”