BIST 10.248
DOLAR 32,26
EURO 34,71
ALTIN 2.400,49
HABER /  GÜNCEL

Körfez'de mesai saatleri zarar ettirdi

Körfez ülkelerinde mesai saatları kısaldı ülke zarar etti!

Abone ol

Ramazan boyunda Körfez ülkelerinde mesai saatlerinin kısaltılmasının ekonomiye 5,8 milyar dolara mâl olduğu bildirildi. Kısaltılmış çalışma saatlerinin Birleşik Arap Emirlikleri gayri safi milli hasılasında 1.4 milyar dolarlık, Suudi Arabistan'da ise 2,4 milyar dolarlık kayba yol açtığı ifade edildi.

Suudi Arabistan merkezli Üretici Müslüman adlı firma ve New York merkezli İslami medya şirketi Dinar Standard tarafından ortaklaşa hazırlanan 'Ramazan'da Üretkenlik ve Modern Müslüman Çalışma Ortamı için Stratejiler' başlıklı çalışmaya göre Ramazan boyunca çalışma saatlerinin zorunlu olarak altı saate düşürüldüğü ülkelerde üretimde düşüş yaşandı.

Altı Körfez İşbirliği Konseyi üye ülkede Ramazan'da 5,8 milyar dolarlık ekonomik kayıp görüldü. Tahminlerin her ülkenin en son açıkladığı gayri safi milli hasıla istatistiklerine dayanılarak yapıldığı ifade edildi.

Dubai'de basılan Gulf News'e açıklama yapan Üretici Müslüman firması kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Muhammed Faris, bu tür bir çalışmanın bölgede ilk olduğunu ve çalışan kesime Ramazan'da şahsi ve iş dünyası arasında daha iyi bir denge kurmaya yardımcı olabileceğini söyledi.

Yetkili, çalışma saatlerinde ortalama iki saatlik kısaltmaya gidildiği Körfez ülkeleri, Pakistan ve Mısır'da toplam 40 saatlik kayıp yaşandığını ve bunun da bir haftalık ekonomik üretime denk geldiğini belirtti. Yüzdelik olarak da bunun ülkenin aylık gayri safi milli hasılasında yüzde 7.7'lik kayba neden olduğu kaydedildi. Bu rakama Ramazan'ın sonundaki bayram tatilinin dahil edilmediği hatırlatıldı.

Dünyada bin 524 Müslüman arasında yapılan kamuoyu yoklamasına göre üretimdeki düşüş, oruç tutan çalışanların performansındaki eksiklikten kaynaklanmadı. Araştırmaya katılanların yüzde 77'si diğer zamanlarda olduğu gibi Ramazan'da da aynı şekilde çalışmak için gayret gösterdiklerini ve Ramazan boyunca da iş hayatının aynen devam ettirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bunun yanı sıra uzmanlar, Ramazan gibi dönemlerde ürün ve hizmet satışlarının arttığını ve bunun da ekonomideki kaybı telafi ettiğini vurguladı. Müslümanlar için Ramazan'ın önemli olduğu gibi yılbaşının ve Hindistan'daki Divali gibi dini bayramların geniş çapta kutlandığı ve ekonomiye olumlu katkılarının olduğu hatırlatıldı.