BIST 10.742
DOLAR 32,22
EURO 35,08
ALTIN 2.525,80
HABER /  GÜNCEL

Yerleşimcilere Filistinlilere karşı ordu eğitimi

İsrail ordusu, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcileri Filistinlilerin devlet ilanının ardından yaşanabilecek protesto gösterilerine karşı eğitiyor.

Abone ol

İsrail ordusu, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimcileri Filistinlilerin olası gösterilerine karşı eğitiyor.

Eylül ayında, Filistin'in bağımsız devlet ilanından sonra Filistinlilerin sokağa döküleceği tahmin ediliyor.

Bağımsız devlet ilanına karşı olan İsrail, Filistin yönetiminin başvurusunun ardından şiddet olaylarının yaşanmasından endişeli.

Yerleşimcilerden yetkililer, eğitilen yerleşimcilere gözyaşartıcı gaz dağıtılacağı iddialarını reddediyor.

Haaretz gazetesi, İsrail ordusunun yerleşim merkezlerindeki güvenlik ekiplerini eğittiğini ve bu ekiplere gözyaşartıcı gaz ve şok tabancası dağıttığını duyurdu.

İsrail ordusu ise, bir açıklama yaparak ''yerel güçlerin eğitimi ve her türlü olası senaryoya hazırlanmasında büyük çaba harcandığını'' duyurdu.

Sivil savunma tatbikatlarının arttırıldığı ve ordusunun da şiddetli protesto gösterilerine karşı hazırlık yaptığı bildirildi.

Reuters haber ajansı, senaryolar arasında protestocuların Yahudi yerleşimlerinin girişlerine kadar yaklaşmaları ve çatışmaların yaşanması olasılıklarının bulunduğunu kaydediyor.

İsrail, yerleşimcilerin silah taşımalarına izin veriyor. Yerleşimler de, ancak savunma amaçlı olacağını söylüyor.

Filistinliler ve insan hakları grupları yerleşimcilerin Filistinlilere saldırılarda silah kullandıklarını, İsrail makamlarının da bu olayları araştırmakta yavaş davrandığını savunuyor.

Filistin lideri Mahmud Abbas, eylül ayında BM Genel Kurulu'nda Filistin devleti meselesinin tartışılmasının İsrail üzerinde müzakere baskısı yaratacağını, İsrail ise tam tersi etki yapacağını söylüyor.

İsrail ile Filistin arasındaki görüşmeler İsrail'in Batı Şeria'da yerleşim inşaasında ısrarı nedeniyle askıda.