BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,00
ALTIN 2.521,56
HABER /  GÜNCEL

Kopyadır ulan o kopya!

Tarihimize çok farklı bir bakış.. İcatlarımız palavra mıydı? Nice örnekler var.

Abone ol

Akşam yazarı Engin Ardıç hamaset edebiyatçılarına yüklendi.. "Hiçbirimizin icat ettiği hiçbir şey yoktur" diyen Ardıç, Piri Reis haritasını kopya olduğunu ileri sürdü.

Aksi görüşü savunanları Şu çılgın palavracılar  olarak niteledi. Okurları tarihe yolculuğa çıkardı. Çok farklı ve eleştirel bir gözle geçmişi irdeledi ve çarpıcı örnekler sundu. İşte onlardan bazıları.

-Hezarfen Çelebi’nin uçma denemesi, Edward Jenner’in yeniden ürettiği çiçek aşısı gibi “hoşluklar” dışında.... Ortada ne hipotez vardı ne laboratuvar ne deney ne sağlama.

-Tövbe, aklıma bir “Behçet hastalığı” geliyor, ama o da icat değil alt tarafı teşhis, bir de Zafer Mutlu’dan torpilli medya doktoru Mehmet Öz’ün yerli yersiz “fındık yiyin” demesi...

-Ama bir Atom Enerjisi Komisyonu’muz bile olacaktı bir yerlerde...
Kullandığımız teknoloji ithal malıdır, hem de eskisi.

-Kalkıp da bana Fatih Sultan Mehmet’in topundan sözetmeyin, onu yapan Urban adında bir Macar. O zamanlar mühendis denmediği için, usta.

-Piri Reis haritası mı? Kopyadır ulan o, kopya!

-Dünyayı dolaşmayı bile ancak yirminci yüzyıl sonlarında akıl edebildik, o da ya küçük tekneyle büyük gemi yedeğinde, ya da sıkılınca ara ara uçağa atlayıp İstanbul’a dönerek.

-Çılgınlara haksızlık da etmeyelim: Bir “Feydamid” projemiz vardı, onunla uzaya gidecektik, herhalde akşam serinliğinde...

-Bir de Dönergeç projemiz var, fizik kanunlarına meydan okuyan devr-i daim makinesi ama henüz piyasaya çıkamadı. Ulusalcı bir makine bu, gazeteciler ve bürokratlar destek veriyorlar.