BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.471,04
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Kopya çekene de verene de hapis

Kamu Personel Seçme Sınavı'nda ortaya çıkan kopya, ÖSYM'yle ilgili yeni düzenlemeler dahilinde kopyaya karışanlara ağır cezalar geliyor.

Abone ol

Kamu Personel Seçme Sınavı'nda ortaya çıkan kopya skandalı sonrasında değiştirilmesine karar verilen ÖSYM'yle ilgili yeni düzenlemeler dahilinde kopyaya karışanlara ağır cezalar geliyor. Tasarı Meclis'ten geçerse kopya çeken, gizli belge edinen veya ifşa eden personel veya adaylara hapis ve para cezaları verilecek.

TBMM'ye sunulan tasarıya göre Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) içindeki gizli bilgileri elde edenler 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, bu bilgileri ifşa edenler 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Bu kişilere 5 bin güne kadar adli para cezası da verilecek.

SONUÇLARI DEĞİŞTİRENE 8 YIL

Sınavlarda, ses veya görüntü nakleden cihaz kullanmak suretiyle kopya çeken veya bu suretle kopya çekilmesine aracılık eden; başka bir adayın yerine sınava giren veya kendi yerine bir başkasının sınava girmesine katkı sağlayan; kopya çektirilmesine imkan sağlayan kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Sınav sonuçlarını adayın lehine veya aleyhine olacak şekilde değiştiren kişi ise üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası alacak.

ADAYLARA 2 YIL SINA YASAĞI

Sınavlarda kopya çektiği belirlenen aday, sınavı iptal edildiği gibi 2 yıl boyunca ÖSYM'nin yaptığı sınavlara giremeyecek. Aday, soruların kimler tarafından temin edildiği ve ne suretle eline geçtiği hususunda bilgi verirse sınava giriş yasağının süresi kısaltılabilecek ya da tamamen kaldırılacak.

ÖRGÜTLÜ OLUNCA CEZA ARTACAK

Suçların bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, verilecek cezalar yarı oranında artırılacak. Bu suçların, bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, tüzel kişi hakkında da bunlara özgü güvenlik tedbirleri uygulanacak.