BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

MOSSAD en kötü günlerini yaşıyor

Bir MOSSAD ajanının İran'da idamı ve 10 ajanınında tutuklanması İsrail gizli servisini zor duruma soktu

Abone ol

İran, Türkiye üzerinden Mossad’a bilgi veren vatandaşını astı. Mısır’da karışıklık planlayan 10 Mossad ajanı tutuklandı. Bu eylemler dünyanın en gözde gizli servisllerinden biri olarak bilinen MOSSAD'ın artık eski ağırlığını kaybettiği yorumlarına neden oldu. Ardarda gelişen olaylar İsrail'de de krize neden oldu.


Ortadoğu’da, Türkiye’nin merkez üssü, İsrail gizli servisi Mossad’ın da başrolde olduğu casuslar savaşı yaşanıyor. İran dün Türkiye üzerinden Mossad ajanlarına elde ettiği bilgileri veren İranlı işadamı Ali Ekber Siadat’ı idam etti. Çantasında İran’ın füze sistemleri ve askeri tesisleriye ilgili belgelerle yakalanan Siadat, 2005’te Mossad adına çalışmaya başladığını, işe başlarken 60 bin dolar, getirdiği her bilgi için ise, parça başı 7 bin dolar aldığını itiraf etti.

2008’de karısıyla birlikte İran’dan kaçarken yakalanan Siadat, Türkiye başta olmak üzere Tayland ve Hollanda’da ajanlar ile otellerde buluştuğunu, Ortadoğu ülkelerindeki İsrail Büyükelçilikleri’ne de sürekli gittiğini anlattı. İran’ın ünlü Evin hapishanesinde asılan Siadat’ın, İran’ın füze sistemleri, savaş uçakları, askeri tesisleri ve siyasi gelişmelerle ilgili bilgi ve belge topladığı belirtildi.

Mısır’ın derdi Nil Nehri

Mısır ile İsrail arasında da casusluk krizi de giderek tırmanıyor. Mısır geçen hafta 10 Mısırlı işadamını, Mossad adına casusluk yaparak ülke içinde sansasyonel bombalı eylemler planlamaktan tutukladı. Mısırlı işadamına göre Mossad, 2008’de Akdeniz’de denizaltından geçen kabloları sabote ederek Mısır’ın internet ağını çökertti. Ancak İsrail medyası, casus krizinin gerçek nedeninin Sudan krizi olduğunu yazdı.

 Haberlere göre, Rusya Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Mikhail Margelov, İsrailli yetkililer ve Sudan’ın petrol zengini güneyin bölgesinde ayrılıkçı Hıristiyan milislerle gizli bir toplantı yaptı. İsrail, Rusya aracılığı ile Sudan’dan bağımsızlık için mücadele eden Hıristiyan gerillaları silahlandırıyordu. Mısır Başkanı Hüsnü Mübarek, Libya lideri Muammer Kaddafi ile Kasım’da Sudan’a giderek Başkan Ömer El Beşir ile görüştü. Mısır Sudan’ın parçalanması halinde Nil sularının yüzde 85’ini kullanma hakkını kaybedeceğinden korkuyor.

Türkiye yeni şefin yakın takibinde

İsrail gizli servisi Mossad’ın yeni şefi Tamir Pardo’nun (57) göreve gelir gelmez, Türkiye’ye özel bir önem verdiği ve bölge ülkelerinde faaliyetlerini artıran Rus ajanları kontrol etmek için Türkiye’yi yakın takibe aldığı bildirildi.

Gordon Thomas’ın yazdığı Mossad’la ilgili ‘Gideon’un casusları’ kitabında yer alan Türkiye ile ilgili bilgiler İngiliz Telegraph Gazetesi’nde yayınlandı. Kitapta yer alan bilgilere göre, Mossad’ın yeni patronu, Türkiye ve Suriye’de varlığını artıran ve her iki ülkeyi de Avrupa’ya girmek için sıçrama tahtası olarak kullanan Rusya’nın dış istihbarat örgütü SVR’yi daha yakın takibe almak istiyor.

Faces: Fotoğraflardan kimlik belirleme

30 yıldır Mossad’da çalışan ve son 3 yıl başkan yardımcılığı görevini sürdüren Pardo, uzun yıllar telefon dinlemeleri ve suikastçilere hedefi gösterecek fotoğrafları çekme alanlarında uzmanlaştı. Tamir Pardo, İsrail gizli servisinin elindeki dünyanın en büyük yüz fotoğrafı datasıyla, kamera kayıtlarındaki kişilerin görüntülerini eşleştiren, kimlik belirleme programın babası kabul ediliyor. “Faces” (Yüzler) adı verilen program, görüntüsü bulunan herhangi bir olayda kimlikleri kısa sürede tespit edilebiliyor. Başkan Yardımcılığı gövevi sırasında yurtdışı operasyonlarından sorumlu olan Tamir Pardo, ajanların çok sert yöntemler kullanmasına izin verdiği de biliniyor.