BIST 10.314
DOLAR 32,25
EURO 34,79
ALTIN 2.455,05
HABER /  GÜNCEL

Köprüde bir devir kapandı

Köprüde bir devir sona erdi. Sürücüler son gün, köprü gişelerine değil kart satıcılarına yönlendirildi.

Abone ol

Uygulamanın ilk saatlerinde Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) veya Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) bulunmayan sürücüler, köprü gişelerinin yanındaki kart satış aracına yönlendirildi.

İstanbul Boğaziçi Köprüsü'nde sadece OGS ve KGS'li geçişler, saat 00:01 itibariyle başladı. Gişelerde, OGS ve KGS ile ilgili tabelaların üzerindeki örtü, saat 00:00'da açıldı ve uygulama başlatılmış oldu. Saat 23:59'da gişelere giren sürücüler son kez nakitle geçmeyi başarırken, bu saatten sonra gişelere ulaşanlar zor anlar yaşadı. Sürücüler, gişelerin yan tarafında bulunan kart satış aracına yönlendirildi. Bazı sürücüler ise ceza yemeyi göze alarak, gişelerden kaçak geçti.

Hazırlıksız yakalanan bazı sürücüler, uygulamanın ilk dakikalarında görevlilerle tartıştı. Gişe memurlarına para vermek isteyen sürücüler, bu talepleri reddedilince tepki gösterdi. Kartı olmayan sürücüler kart satan kamyona yönlendirildi.

Gişelerde son görevlerini yapan gişe memurları, "Yıllardır buraya emek verdik. Gün boyunca egzos gazı yiyorduk. Bizim de üzerimizden büyük bir yük kalkmış oldu" diye konuştu.
Uygulamanın başlama anından önce köprüden geçen sürücüler uygulamadan memnuniyet duyarken, gişelerin kapatılmasından sonra köprüyü geçmek isteyen ve kartları olmayan vatandaşlar, "Şu an hazırlıksızız. Ama bir yolunu bulup geçeceğiz" diyerek dert yandı.

OGS ve KGS ile köprü geçiş ücretleri yüzde 20 indirimli yapılıyor. OGS, satın alma ve kiralama olmak üzere 2 şekilde temin edilebiliyor. Bu konuda yetkili banka Ziraat Bankası. Cihazı satın almak için 40 dolar, aylık kiralama için ise köprü geçişi ücreti olan 3 YTL ödemek gerekiyor. KGS'nin de nakit ve kredili olmak üzere 2 şekli bulunuyor. İş Bankası, Vakıfbank, Ziraat Bankası veya Halk Bankası'ndan 1-1.5 YTL karşılığında temin edilebilen nakit KGS için kontür yükleniyor, kredili KGS için ise harcamadan sonra ekstre ile ödeme yapılıyor. OGS ve KGS arasındaki bir diğer fark, OGS ile geçiş yaparken aracınızı durdurmanıza gerek kalmıyor. Kartlı sistemde aracınızı durdurarak, kartınızı okuyucu üniteye yaklaştırmanız gerekiyor.