BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,75
ALTIN 2.455,08
HABER /  POLİTİKA

Erdoğanın terör uyarısı

Başbakan Erdoğan, terörün kimi, nasıl vuracağı belli olmayan bir fenomen olduğuna dikkat çekti.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terörün kimi, nerede, ne zaman, nasıl vuracağı belli olmayan bir fenomen olduğuna işaret ederek, "Kimse 'ben güçlüyüm öyleyse terörü yenerim' diye öyle bir gururun, kibrin içine girmesin. Ummadığı anda ummadığı şekilde vurur" dedi.

Erdoğan, Dünya Demokrasi Hareketi Kongresi'nde yaptığı konuşmada, iktidarlarından önce ülkede cezaevinde özgürlük mahkumları bulunduğunu, ancak şu anda özgürlüklerinden dolayı cezası kesinleşmiş içerde mahkum olarak yatan kimse olmadığını söyledi.

Bugün her zamankinden daha fazla tahammül ve uzlaşı kültürüne ihtiyaç bulunduğunu belirten Erdoğan, insanlık için hayırlı olanın farklılıkları derinleştirmek değil, bunları muhafaza ederken insanlık temelinde buluşup, bir arada yaşayabilmek olduğunu kaydetti.

Erdoğan, şunları kaydetti:

"Dünyada en büyük güç ABD. Terör en güçlü korunaklara sahip Pentagon'u da vurmuştu. Terör kimi, nerede, ne zaman, nasıl vuracağı belli olmayan bir fenomendir. Kimse 'ben güçlüyüm öyleyse terörü yenerim' diye öyle bir gururun, kibrin içine girmesin. Ummadığı anda ummadığı şekilde vurur. O nedenle terörle mücadele evrensel olmalı, uluslar dayanışma içinde bulunmalı."

Cehalet ve yoksullukla ortak mücadelenin şart olduğunu da vurgulayan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bunlar terörü üreten, maalesef adeta altyapısını oluşturan başlıklardır. Onun için küresel adalete, refah ve huzurun korunmasına, demokrasinin gelişmesine katkıda bulunmuyorsanız, kendi menfaatlerinizi de korumanız mümkün değildir."

Erdoğan, yeryüzünde hiçbir toplum için artık kültürel bir getto halinde varolma imkanı kalmadığını belirterek, "Açık toplum bir seçim değildir, artık herkes için mecburi bir istikamettir" dedi.

Dünyanın sadece global bir köy haline gelmediğini, küçülürken aynı zamanda açık bir topluma da dönüştüğünü vurgulan Erdoğan, bu durumun avantajları olduğu gibi dezavantajları ve yan etkilerinin de söz konusu olduğunu belirtti.

Erdoğan, "Bana göre en önemli sorunlarımızdan biri, bilgi ve teknolojiye ulaşmada, erişmede, bunların üretimde kullanılmasında gelişmiş ülkelerle, dünyanın geri kalanı arasında hala bir uçurum bulunmasıdır. Felaket buradadır" diye konuştu.

Sudan ziyaretiyle ilgili izlenimlerini anlatan Erdoğan, Darfur'a bir günlük kısa bir gezi yaptığını ve burada dolaştığı 28 bin insanın yaşadığı kampta yoksullarla en üst gelir grubu arasındaki farkın ne kadar açıldığını açık olarak gördüğünü söyledi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

"Acaba biz demokraside kültürlerarası, dinlerarası diyalogda samimi miyiz? İşte ben buraya bir soru işareti koyuyorum. Koskoca bir soru işareti... Samimi değiliz. Ve dünya bu noktada barışın küreselleşmesinin veyahut da bir medeniyetlerarası ittifakın oluşmasına maalesef destek vermeyen bazı engellerle karşı karşıya..."

"Barışın küreselleşmesinin konuşulmadığını, barışın küreselleşmesi ifadesi başlığının atılalı çok olduğunu" belirten Erdoğan, "Terörün küreselleşmesi, barışın küreselleşmesi sürecini sanki geçiyor. Öyleyse burada kendimizi çek etmemiz gerekiyor" dedi

AA