BIST 10.471
DOLAR 32,78
EURO 35,07
ALTIN 2.455,56
HABER /  GÜNCEL

Köpeklerin en güvenli olduğu yer!

"İnsanın en sadık dostu kimdir?" sorusuna çoğu "Köpekler!" cevabını verir. Kimi köpeğinden asla kopamaz. Arabada bile. Peki köpekler aracın neresinde güvenlidir?

Abone ol

Sadık dostlarımızla birlikte güvenli bir şekilde yolculuk edebilmek için, otomobil içerisinde bazı yerleşim kurallarına uyulması gerekiyor. Peki ama onun için otomobildeki en güvenli yer neresi? Bu güvenlik sorusunun cevabı, köpek sahiplerinin büyük bir çoğunluğu tarafından yanlış biliniyor.

Sonuçta birçok köpek, asla olmaması gereken yerlerde yolculuk ediyor: Sahiplerinin oturduğu koltukların bacak boşluğunda, yolcunun kucağında hatta şapkalıkta.

Bu tür davranışlarla köpeğinize en azından uzun vadede iyilik yapmadığınızı bilmeniz gerekiyor. Çünkü ses veya sarsıntı gibi ani bir uyarı, hayvanın birden hareketlenip yerinden fırlamasına neden olabilir. Hayvanın sıçrayıp vites koluna veya direksiyona çarpması ya da en kötüsü sürücünün ayaklarının arasına düşmesi durumunda başınız gerçekten belaya girebilir. Trafikte hareket halindeyken yapılacak en küçük hataların bile kazalara neden olabileceği hatırlandığında, durumun önemi daha da iyi anlaşılıyor.

Arka koltukta yolculuk eden bir köpek ani bir fren veya bir kaza durumunda yerinden fırlayarak, otomobil içerisindekiler için yaralama riski yaratabilir. Bir örnek vermek gerekirse, 40 km/s hızda yapılan bir panik frende, ağırlığı 10 kilogram olan bir köpek, 300 kilogramlık bir torpidoya dönüşebiliyor. ADAC’nin (Alman Otomobil Kulübü) yaptığı bir çarpışma testinde arka koltuğa kemerle bağlanmamış bir şekilde yatırılan köpek mankeni, önüne çıkan her şeye ciddi zararlar verdi: Kafalık, koltuk ve önünde oturan sürücü mankeni.

EN GÜVENLİ YER

Buraya kadar anlatılanlar bile, köpeklerin yolculuk için güvenli bir yerde durmalarının gerektiğini iyi bir şekilde ortaya koyuyor. Minivanlar ve stationlarda bu yer, bagaj bölmesi. Bu konuyla ilgili en güzel çözümü, elektrikli açılır arka kelebek camları, kaydırmaz örtü, iki bagaj ayırma ağı ve yükleme eşiğini koruyan folyoyla Mercedes Vaneo sunuyor. Ancak, bu donanım kalemlerinin Almanya maliyetleri, tercih edilen donanım paketine göre 116 Euro ile 615 Euro arasında değişiyor. Diğer araçlardaysa, bagaj ayırma ağları veya hayvan taşıma kafesleriyle bu güvenlik sağlanabilir. Genelde standart ebatlarda satılan bu kafesleri, hayvana özel üretim yapan firmalardan da alabilmek mümkün. Çoğu katlanabilme özelliğine sahip olan kafeslerin boyutları, bir kaza ya da fren anında iç mekanda savrulamayacak kadar büyük oluyor. Bagaj ayırma ağının en büyük avantajı, büyük köpeklerin bile ayağa kalkabilecek veya dikilebilecek kadar geniş bir mekana sahip olabilmelerini sağlaması. Ağların dışında çubuklu sabit ayırma sistemlerini de tercih etmek mümkün.

Sedan ve hatchback karoserli otomobillerdeyse köpekler, arka koltukta ve emniyet kemerleri takılı olarak seyahat etmeli. Buradaki en büyük problemse, insanlar için tasarlanan emniyet kemerlerinin, 4 ayaklı arkadaşlarımızı koruyamaması. Durumun farkında olan bazı firmalar, köpekler için özel emniyet kemerleri üretiyor. Örneğin, EHV tarafından üretilen kemer sistemi (Doggy-Safe: 109 Euro), ağırlıkları 9 kilograma kadar olan küçük hayvanlar için yeterli emniyeti sağlıyor. ISOFIX bağlantısıyla koltuğa sabitlenen sistemde köpek, özel emniyet kemeriyle bağlanıyor. Autoshow

Köpekler için emniyet kemerleri de var

EHV’nin Doggy-Safe-Big (59 Euro) ve ATU’nun Dogmaster (31 Euro) adlarıyla ürettiği kitlerle ağırlıkları 20 kilogramı aşan köpekler, emniyet kemerine bağlanabiliyor. Arka koltuktaki köpeğin uzun yolculuklarda bile rahat edebilmesi için ayak bölmelerinin iyi bir dolguya sahip olması gerekiyor. Ancak, bu işlem için kullanılacak parçaların, bir kaza anında fırlayıp savrulmaması için mutlaka sabit olması gerekiyor. Alsa tarafından üretilen Blowfill adlı şişirilebilen bir yastık, koltuk minderini uzatarak köpeğe daha geniş bir alan sağlayabiliyor. Minderler ve döşemelerin kirden korunması içinse eski bir örtü ya da şilte yeterli olur.

Kedi ve köpeği otomobile alıştırmanın yolları

- Kedinizi veya köpeğinizi, otomobil seyahatine yavaş yavaş alıştırın. Birden uzun yolculuklara çıkmayın. Kedileri mutlaka özel seyahat sepetine koyun ve yolculuk bitene dek sepetten çıkarmayın.

- Otomobilin içinde devamlı temiz hava olmasını sağlayın. Özellikle, sıcak yaz günlerinde kedinizi veya köpeğinizi otomobilin içinde bırakıp gitmeyin.

- Hava sıcaklığı 23 dereceden fazlaysa, gölgeye park etmiş bile olsanız, köpeğinizi asla kapalı bir aracın içinde bırakmayın.

- Kediniz ya da köpeğiniz huysuzluk yapıyorlarsa sakinleştirici, araba tutuyorsa bulantı önleyici ilaç verin. Araç tutmasına karşı ilaç vermeden önce veterinerinize danışın.

- Yolculuğa çıkmadan iki saat önce karınlarını doyurup, sularını içirin.

- Yolculuk, köpeğinizin sindirim sistemini etkileyecektir. Alıştığı yiyecekleri yanınızda bulundurun.

- Tuvalet ihtiyaçlarını da yola çıkmadan hemen önce giderin. Tuvalet ihtiyacı için yolda iki saatte bir mutlaka mola verin.

- Yanınızda her ihtimale karşı temizlik malzemesi bulundurun.

- Köpeğinizin üzerinde uyuduğu yastığı ve sevdiği oyuncakları, ilaçlarını yanınıza almayı unutmayın.

- Durduktan sonra, kapıyı birden açmayın. köpeğinizin bağlı olduğundan ya da onu birinin tuttuğundan emin olduktan sonra kapıyı açın.

- Otomobilinizin koltuklarının zarar görmesini önlemek için koltuk örtüsü kullanın.

İster fino, ister terrier olsun, köpekler asla şapkalıkta yolculuk etmemeli. Bir kaza anında fırlayan köpeğin ağırlığı, onlarca katına çıkıp yaralama riski yaratabiliyor.

EHV’nin Doggy-Safe sistemi, koltuğa Isofix üzerinden bağlanıyor.

Doggy-Safe-Big ve Blowfill yastık, birlikte kullanıldığında hayvana fazladan yer açılıyor.

Her tür köpek için uygun boyutlarda üretilen kafesler, stationlar için ideal.

Kombine ağ kiti, montajı biraz zor olmasına rağmen, oldukça güvenli bir seçenek.  

HÜRRİYET

yer