BIST 9.645
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.419,85
HABER /  EKONOMİ

Kooperatifçilikte 7 hedef ve 36 eylem planı

Başbakan Recep Erdoğan, kooperatifçilik strateji belgesi ve eylem planının ayrıntılarını açıkladı.

Abone ol

Yeni kooperatifçilik sisteminde 7 stratejik hedef ve 36 eylem planı belirlendi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ATO'da kooperatifçilik strateji belgesi ve eylem planını kamoyuna duyurdu.

Kamu teşkilatlanmasını ve kooperatiflere hizmet sunum biçimini yeniden yapılandırmanın birinci stratejik hedef olduğunu belirten Erdoğan, bu kapsamda gözetim, denetim ve uygulama hizmetlerini daha etkin hale getirmek için ''Kooperatif Bilgi ve Denetim Sistemi'' oluşturulacağını bildirdi.

Eğitim, bilgilendirme, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini geliştirmeyi ikinci stratejik hedef olarak koyduklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, bu çerçevede Kooperatif Girişimciliği Eğitim Projesi'nin hayata geçeceğini, kooperatif yönetim ve denetim kurulu üyelerine eğitim ve sertifika zorunluluğu getirileceğini dile getirdi.

Kooperatiflerin örgütlenme kapasitesinin ve aralarındaki işbirliği imkanlarının artırılması için mevcut üst örgütlenme sisteminin başarılı ülke örneklerinin dikkate alarak revize edileceğini, kooperatiflerin ekonominin her sektöründe faaliyet gösterecek aktörler haline getirileceğini bildiren Erdoğan, diğer stratejik hedefleri de şöyle sıraladı:

''Dördüncü stratejik hedefimiz ise kooperatiflerin sermaye yapılarını, kredi ve finansmana erişim imkanlarını güçlendirmek. Kooperatiflerin kullanacakları kredilere teminat sağlayabilmesi için kredi garanti fonu oluşturacak, kooperatiflerin ve üst kuruluşların proje üretme kapasitelerini artıracağız. Böylece özellikle AB fonlarından kooperatiflerimizin daha etkin şekilde yararlanmalarını sağlamak istiyoruz.

Beşinci stratejik hedefimiz daha işlevsel bir iç ve dış denetim sistemi kurmak. Böylece denetim eksikliğinden kaynaklanan sorunları aşarak, kooperatifleri daha güvenilir işletmeler haline getirmiş olacağız. Altıncı stratejik hedefimiz, kooperatiflerin kurumsal ve profesyonel yönetim kapasitelerini artırmak. Bundan sonra kooperatifler kendilerine bir kurum strateji hazırlayacak ve faaliyetlerini buna göre yürüteceklerdir. Ayrıca büyük ölçekli kooperatiflerin yönetim kurullarında profesyonel yöneticilerin de görev almasına imkan sağlanacak.

Yedinci stratejik hedefimiz ise kooperatifçiliğimizin mevzuat altyapısını uluslararası esaslara ve ihtiyaçlara göre yeniden şekillendirmek. Kooperatifler Kanunu ile Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri Hakkındaki Kanun başta olmak üzere konuyla ilgili bütün kanun, tüzük, yönetmelik, tebliğ ve genelgeler ihtiyaçlar doğrultusunda yenilenecek.

Bu çalışma ülkemizde kooperatifçilik sektörünün tamamını kapsayan ilk strateji olma özelliğini taşıyor. Kooperatifçilikle ilgili bundan sonra atılacak adımlarda bu strateji temel alınacak. Sektörel strateji belgeleri de buradaki hedefler doğrultusunda hazırlanacak. Bu tedbirlerin üreticiler, tüketiciler, dezavantajlı gruplar, esnaf ve sanatkarlar, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler başta olmak üzere bütün kesimlerin refah seviyesinin artışına olumlu katkı yapacağına inanıyorum.''

Stratejinin hazırlanmasında olduğu gibi uygulama sürecinde de sektörle ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde olacaklarını dile getiren Erdoğan, ''Sizlerin desteği ve katkısı uygulama sürecinde daha da önem taşıyor. Bilhassa kooperatiflerimize çok önemli görevler düşüyor'' dedi.

Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı'nın hazırlanmasında emeği geçenleri kutlayan Başbakan Erdoğan, eylem planının faydalı sonuçlara vesile olmasını diledi.

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının ardından Türkiye Milli Kooperatifler Birliği adına Genel Başkanı Muammer Niksarlı tarafından Erdoğan'a plaket verildi. Ayrıca Anadolu'nun değişik yerlerinden gelen bazı Kooperatifler Birliği üyeleri Başbakan Erdoğan için getirdikleri hediyeleri korumalar aracılığıyla Başbakan'a ulaştırdı.