BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Kooparatiflere mortgage

Kooperatiflerin de mortgage kapsamına alınması tartışılıyor

Abone ol

Meclis'te kurulan alt komisyonda görüşülen mortgage yasa tasarısında, kooperatifler ve işyerlerinin kapsama alınıp alınamayacağı tartışma konusu oldu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nca oluşturulan alt komisyonda, Mortgage olarak bilinen kira öder gibi uzun sürede taksitle ev sahibi olmayı sağlayan sistemin altyapısını oluşturan yasa tasarısında, "Kooperatifler ve işyerleri kapsama alınsın mı?" tartışması yaşanıyor.

Milletvekillerinin yanı sıra tüketici temsilcilerinden de, kooperatiflerin kapsama alınması isteği gelirken, bu durumda üyelerin ödemeleri aksatması durumunda ne yapılacağı sorusuna yanıt bulunamadı.

Tüketici kimdir?
Bankalar Birliği ise, tüm işyerlerinin kapsama alınmasının yasanın amacına aykırı uygulamalara neden olacağı uyarısında bulundu.

Tasarıda, tüketici tanımı, kimlerin sistemden yararlanacağı sorusu tartışmaya neden oldu. "Tüketici, bireyler mi, kooperatifler mi, işyerleri mi?" sorusuna yanıt aranırken, konut sektöründe özellikle yarım kalan kooperatif inşaatlarının tamamlanması açısından kooperatiflerin de tüketici olarak tanımlanması gerektiği vurgulandı.

Ancak, kooperatifin muhatap olması durumunda üyelerden birinin bile ödemeyi aksatmasının tüm üyeleri zora sokacak bir süreç başlatacağına işaret edildi. Kooperatif varken de üyelerin muhatap alınarak Mortgage'dan yararlanmasının sözkonusu olamayacağı belirtildi.

7. caddenin suçu ne?
İşyerlerinin de tüketici sayılıp sayılmayacağı tartışılırken, bürokratlar İstanbul'da bulunan Akmerkez gibi büyük işyerlerinin kapsamda olduğunu belirttiler. Tüketici temsilcileri, büyük işyerlerinin kapsama alınıp küçük işyerlerinin kapsam dışı bırakılmasının adil olmayacağını savunurken, "Bahçeli, 7. caddedeki bir mağazanın günahı ne?" diye konuştular.

Bankalar Birliği temsilcileri, işyeri finansman modellerinin farklı olduğunu, bu durumda tüm niteliksiz işyerlerinin de yasadan yararlanacağını, bunun da yasanın konut edindirmeyi kolaylaştırma amacına hizmet etmeyeceğini vurguladılar.

Takipte güçlük olur
Birlik temsilcileri, işyerlerinin de kapsama alınması halinde kredilerin takibinde büyük güçlükler yaşanacağını bunun da yeni kurulacak sistemde önemli bir zaaf yaratacağı uyarısında bulundular.

Tasarı üzerinde çalışmalarını sürdüren alt komisyonda bu tartışmaların ardından tüketici tanımının gözden geçirilmesi kararlaştırıldı.