BIST 10.471
DOLAR 32,84
EURO 35,16
ALTIN 2.449,30
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Konya'da duble yolsuzluk iddiaları

Erdoğan’ın 2008’de valiliklere verdiği talimatla hızlandırılan duble yol inşaatında yolsuzluk iddiaları tartışılıyor.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2008’de valiliklere verdiği talimatla hızlandırılan duble yol inşaatlarının Konya kısmıyla ilgili ihalelerinde “yolsuzluk” iddiaları ortaya atıldı. İddiaya göre Özel İdare yetkilileri tarafından kayırıldığı ve firmaya haksız menfaat temin edildiği iddia ediliyor.

Karapınar-Ereğli arasındaki devlet yolunun duble yol haline getirilmesi amacıyla açılan ihalede, ihale şartnamesinde malzeme temininin ve dolayısıyla ocak ruhsatı masraflarının ihaleyi kazanan firmaya ait olması şart koşulmuşken işi üstlenen firmanın İl Özel İdaresi’ne ait ocaklardan malzeme temin ettiği iddia ediliyor. Bu yolla firmanın kazancının toplam meblağının 440 bin TL’yi bulduğu öne sürülüyor.

İŞTE O İDDİALARIN AYRINTILARI:

Karapınar-Ereğli duble yol ihalesini kazanan firma ÇED ve ocak işletme ruhsatı almadan yola yakın 11 ayrı bölgeyi açarak malzeme teminine girişir. Açılan yerlerin bir kısmı mera, bir kısmı SİT alanı, bir kısmı da ekolojik alana tekabül eder. Bunu gören vatandaşların şikayeti üstüne olay Karapınar ilçe Özel İdaresi’ne yansır. Konya Özel İdaresi Altyapı Hizmetleri Daire Başkanlığı şikayetler üstüne Emlak ve İştirakler Daire Başkanlığı’na ruhsat için başvurur ve kısa sürede 7 ocak için Özel İdare adına ruhsat çıkar. Firma kendisi namına ruhsat çıkarmak zorunda olduğu halde Özel İdare adına çıkarılmış bu ruhsatları dayanak göstererek ocaklardan bedava malzeme temin eder. Firma kendi adına ruhsat çıkarmaya kalkışmış olsaydı 140 bin TL’si ruhsat bedeli, 150 bin TL’si tapu bedeli ve 150 bin TL’si malzeme nakliyesi, benzin vb. masraflar olmak üzere toplam 440 bin TL harcamak durumunda kalacaktır. Ancak firma, şartnameye aykırı olarak yol yapımında kullanacağı malzemeyi Özel İdare adına ruhsatlandırılmış ocaklardan temin eder. Böylelikle hak edişlerde de 3 aylık önemli bir avantaj sağlar.

FİRMA KOLLANIYOR MU?

Benzer bir işlem dolayısıyla Özel İdare Konya-Aksaray duble yolunu yapan Kayserili firmaya bir milyon TL ceza keserken, Karapınar-Ereğli duble yolu için aynı işlemi gerçekleştiren diğer firmaya herhangi bir ceza kesilmez. Özel İdare adına ruhsatlı ocaklardan temin edilen malzemeye karşı müteahhide 2.5 milyon TL tutarında ceza kesilmesi gerektiğini öne süren iddia sahipleri bu işlemin de şimdiye kadar yapılmadığını, firmanın kollandığını ileri sürüyorlar.

Aktifkulis