BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.436,46
HABER /  GÜNCEL

Kolombiya: FARC ile siyasi katılım uzlaşması

Kolombiya'da yarım asırdır devam eden çatışmalara son verme yönünde önemli bir aşama kaydedildi. Hükümet ile FARC, barış sonrası siyasi katılım konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu.

Abone ol

Kolombiya hükümeti ve isyancı Kolombiya Silahlı Devrimci Güçleri (FARC), barış anlaşmasına varılması halinde örgütün siyasi geleceğini sürdürmesinde anlaştı.

Küba'da devam eden görüşmelerde her iki tarafın garantiler, şartlar ve yeni siyasi partilerin kurulması konularında anlaştığı belirtiliyor.

Ancak taraflar arasında hâlâ çözülmeyi bekleyen 4 gündem maddesi var.

Bu konularda da anlaşılması halinde, yaklaşık 50 yıldır süren silahlı çatışmaların son bulması umuluyor.

Çatışmalarda şimdiye kadar 220 bin civarında kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Yüz binlerce kişiyse yerlerinden olmuş durumda.

Kasım ayından beri müzakerelerin sürdüğü Küba başkenti Havana'da açıklama yapan Kolombiya hükümeti temsilcisi Humberto de la Calle, "yeni bir demokratik açılım" olacağını söyledi ve ekledi: "Bir daha siyaset ve silahlar bir arada olmayacak."

FARC lideri Ivan Marquez ise atılan adımın "çatışmayı sona erdirmek ve Kolombiya'da gerçek bir demokrasi sağlamak için önemli" olduğunu söyledi.

Barış görüşmelerinde başlıca 6 madde görüşülüyor:

  • Toprak reformu,
  • Siyasi katılım,
  • Silahsızlanma,
  • Uyuşturucu kaçakçılığı,
  • Kurbanların hakları ve
  • Barış anlaşmasının uygulanması.

Taraflar toprak reformu konusunda anlaşmaya vardı.

Bogota'daki BBC muhabiri Arturo Wallace, çetrefilli bir konu olan siyasi hakkında anlaşmaya varılmasıyla, barış sürecinin ivme kazanacağı öngörüsünde bulunuyor.

Ancak insan hakları ihlallerinden ve insanlığa karşı suçlardan sorumlu tutulan bazı FARC üyelerinin siyasete katılıp katılamayacağı henüz belli değil.

Bu konunun, çatışmalarda mağdur olanların durumunun görüşülmesi sırasında açıklığa kavuşturulması bekleniyor.

Hükümetin tahminine göre, FARC'ın 7800 silahlı üyesi ve 10 bin civarında sempatizanı bulunuyor.

Kolombiya hükümetiyle ikinci büyük isyancı grubu ELN arasında da barış arayışları .