BIST 9.790
DOLAR 32,50
EURO 34,94
ALTIN 2.431,20
HABER /  DÜNYA

Başbakan Erdoğan: En büyük gayretimiz...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) sürecinde açılan 22. fasıl sonrasında en önemli gayretin yoğun bir şekilde 23 ve 24. fası...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) sürecinde açılan 22. fasıl sonrasında en önemli gayretin yoğun bir şekilde 23 ve 24. fasılların açılması yönünde olacağını söyledi.
Başbakan Erdoğan, Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de Fin mevkidaşı Jyrke Katainen ile bir araya geldi. Görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenleyen iki lider, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Aslında Finlandiya’ya dördüncü kez geldiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, “İlk olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak geldim. 2002 seçimlerinin ardından genel başkan sıfatıyla gelmiştim. 3 yıl kadar önce de Başbakan sıfatıyla geldim. Şimdi de Başbakan sıfatıyla burada bulunuyorum ve kapsamlı bir program ele almak suretiyle bugün görüşmelerimizi gerçekleştirdik” diye konuştu.
Erdoğan, Finlandiya’nın Türkiye ile olan mazisinin çok eski olduğunu hatırlatarak, “1917’de bağımsızlığını ilan ettiğinde Osmanlı İmparatorluğu Finlandiya’yı ilk tanıyan ülkelerden biri oldu. 1924 yılından bu yana aramızdaki diplomatik ilişkiler sürüyor. Ve gelecek yıl diplomatik ilişkilerimizin 90. yılını kutlayacağız” dedi.
Finlandiya’ya gerçekleştirdiği temaslarından bahseden Başbakan Erdoğan, “Bu sabah Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşmemiz oldu. Ardından Parlamento Başkanı ile verimli bir görüşme yaptık. Daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı’nın verdiği yemeğe katıldık. Ardından 350 işadamının katılmış olduğu ekonomi toplantısına değerli dostum Katainen ile iştirak ettik. Bu toplantı öncesinde bir dar çerçeve ön görüşmesi yapıldı. Ondan sonra da iş forumunda bir arada olduk” şeklinde konuştu.
Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
“Şunu da memnuniyetle ifade etmek isterim ki, geçtiğimiz yıl Finlandiya’dan 200 bin turist ülkemize geldi. Tabi bu rakamın daha da artmasını bekleriz. Bu anlamda güzel bir ev sahipliği yaparız. Bu noktada Türkiye’nin sadece tatil amaçlı değil, kültür ve sağlık turizmi gibi alanlarda son derece cazip imkanlar sunan bir ülke olduğunu belirtmek istiyorum.”

"SURİYELİ SIĞINMACILAR İÇİN 2 MİLYAR DOLAR HARCADIK"
Katainen’le Suriye ve İran gibi bölgesel konuları da ele aldıklarından bahseden Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’ye yaptığı insani yardımlara da değindi. Erdoğan, “Türkiye biliyorsunuz özellikle Suriye konusunda 910 kilometre sınırı olan bir ülke. Şu anda 600 bin sığınmacı ülkemizde. 200 binin çadır ve konteynır kentlerde misafir ediyoruz. 400 bini de değişik vilayetlerde evlerde misafir oluyorlar. Bu konuda şu ana kadar yapmış olduğumuz harcama 2 milyar doları bulmuştur. Dünyanın bize desteği ise 135 milyon dolardır. Bunun 50 milyon doları Suudi Arabistan’dandır. Yaklaşık 25 milyon doları BM’den, kalanı değişik ülkelerden. Ve tüm bunlara rağmen açık kapı politikası ile oradan bize sığınacak olanlara elimizden gelen desteği, insani bir görev olarak görüyoruz, vermeye devam edeceğiz” dedi.

"23 VE 24. FASILLARIN AÇILMASI EN BÜYÜK GAYRETİMİZ OLACAK"
Başbakan Erdoğan, ziyareti vesilesiyle Finlandiya’nın AB sürecinde Türkiye’ye verdiği destekten ötürü teşekkürlerini ifade etmek istediğini dile getirdi. 22. faslın resmen görüşmelere açıldığını söyleyen Erdoğan, “Şimdi yoğun bir şekilde 23 ve 24. fasılların açılması en önemli gayretimiz olacaktır. Ben Finlandiya hükümetinin bu dönemde de gereken desteği vereceğinden şüphe duymuyorum” diye konuştu.