BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.506,18
HABER /  DÜNYA

Ne Mutlu Türküm Diyene tabelası kaldırılıyor

Diyarbakır’da 1980 askeri darbe döneminde yapılan ve üzerinde şehrin simgesi karpuzun yer aldığı ‘Ne mutlu Türküm diyene’ yazısının kaldırıl...

Abone ol

Diyarbakır’da 1980 askeri darbe döneminde yapılan ve üzerinde şehrin simgesi karpuzun yer aldığı ‘Ne mutlu Türküm diyene’ yazısının kaldırılması için akşam saatlerinde çalışma başlatıldı.
Yenişehir ilçesinde Valilik yakınlarında Büyükalp Caddesi üzerinde bulunan ve 1980 askeri darbe döneminde yaptırılan ‘Ne mutlu Türküm diyene’ tabelasının kaldırılması için bugün akşam saatlerinde vinç yardımı ile çalışma başlatıldı. Demir kesme aletleri ile yerinden sökülen kentin simgesi karpuz maketinin ardından ‘Ne mutlu Türküm diyene’ yazısının bulunduğu tabela kesilmeye başlandı. Çevreden geçen vatandaşlar, yazının kaldırıldığını görünce cep telefonlarına sarılarak çalışmaları çekmeye çalıştı.
Yazının kaldırıldığını gören vatandaşlar, tabelanın kaldırılmasının çok güzel bir şey olduğunu söyledi. İsmini vermek istemeyen bir vatandaş, “Diyarbakır’da yoğunluklu olarak Kürtler yaşıyor. Bu tarz ırkçı yazıların olması bizim için utançtı. Bunun kaldırılması beni çok mutlu etti. İlerliyordum arabayla. Sırf bunun kaldırıldığını görmek için geldim buraya. Çünkü bu benim için çok önemli. Her gün bu yazının altından gidip geliyorduk ve her gün bu yazıyı görüyordum. Gözüme sokarmış gibi. Sen bu toplumun ikinci sınıf insanısın, ikinci sınıf vatandaşsın, bu toplumda senin gibilere yer yok gibi bir mesaj veriyordu. Kalkması gerçekten çok mutlu edici. Dilerim bu tür yazılar bu bölgedeki her yerden, dağdan taştan da kalkar” dedi.
Bir başka vatandaş ise, “Türküm demek de, Kürdüm demekte güzel bir şey. Diyarbakır’da ‘Ne mutlu Türküm diye’ yazıyorsa İstanbul’da da ‘Ne mutlu Kürdüm diyene’ yazılabilir. Kürt olmakla da gurur duyuyoruz, Türk olmakla da gurur duyuyoruz” diye konuştu.
Diyarbakır Barosu avukatlarından Mahsuni Karaman, Valilik yakınlarındaki Büyükalp Caddesi üzerinde bulunan ‘Ne mutlu Türküm diyene’ yazının kaldırılması için 17 Ekim 2013 tarihinde Diyarbakır Valiliği’ne başvuruda bulunmuştu.