BIST 10.054
DOLAR 32,38
EURO 34,70
ALTIN 2.401,02
HABER /  GÜNCEL

Kolera salgınıyla ilgili Nepalli askerler 'suçlandı'

Rapora yakın kaynaklara göre, salgına yol açan kolera türünün, dışarıdan kaynaklandığı ve Nepalli askerler geldikten hemen sonra, kaldıkları üste patlak verdiği yolunda bilgiler bulunuyor.

Abone ol


Nepal ordusunun sağlık işlerinden sorumlu baş yetkilisi, Haiti'ye gönderilen barış gücü askerlerinin, seyahatleri öncesi kolera testine tabi tutulmadıklarını bildirdi.

Nepalli yetkililer Fransız profesörün raporunu kınadı

Aynı yetkili bunun sebebini "Birleşmiş Milletler'in hastalığa dair herhangi bir semptom görülmeyen askerler için test talep etmemesi" olarak açıkladı.

Nepal ordusu sözcüsü Ramindra Chhetri de daha önce yaptığı açıklamada, Haiti'deki kolera salgınının, Nepalli askerlerden kaynaklandığı sonucuna varan ve bir Fransız profesörün yaptığı araştırmayı eleştirmişti.

Kolera salgınında ölenlerin sayısını iki bini aştı.

Fransız tıp profesörü Renaud Piarroux, raporunun sonuçlarını dün Fransa hükümeti ve Birleşmiş Milletler'e sundu.

Rapora yakın kaynaklara göre, salgına yol açan kolera türünün, dışarıdan kaynaklandığı ve Nepalli askerler geldikten hemen sonra, kaldıkları üste patlak verdiği yolunda bilgiler bulunuyor.

Barış gücü askerleri, geçen ay çıkan protesto gösterilerini dağıtmak için gözyaşartıcı gaz kullanmak zorunda kalmıştı.

Protesto gösterileri

Haiti'deki kolera salgınının neden olduğu protestolar başkent Port au Prince'e yayılmış, polis barikatlar kuran ve BM araçlarını taşlayan protestoculara karşı göz yaşartıcı bomba kullanmıştı.

Protestocular koleranın ülkeye daha önce Nepal'de görev yapan barış gücü askerleri tarafından taşındığını düşünüyor, BM ise bu iddiayı reddediyordu.

Ocak ayında büyük bir depremle sarsılan ülke, kolera salgınına hazırlıksız yakalanmıştı.

Ülkede haftasonunda düzenlenen dev protesto gösterilerine katılanlar da başkanlık seçimlerinin geçersiz sayılmasını talep etmişlerdi.

Sonuçların bugün açıklanması bekleniyor ancak pek çok gözlemci seçimlerde gerektiği şekilde düzenlenmediğinde hemfikir.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da, "seçimlerdeki usulsüzlüklerin tahmin edilenden daha ciddi olduğu" yorumunu yaptı.