BIST 10.209
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.400,85
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Kokainci arılar dağıttı

Arıların beynine bir hafta kokain enjekte eden bilim adamları arıların uyuşturucuya nasıl tepki vediğini ölçtü.

Abone ol

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, geçen sene okullarda uyuşturucu sorununu çözmek için "Narkotik arılar"ın kullanılmasını istemişti.

Özer, "Çalışmalar kapsamında arılara çeşitli uyuşturucu maddeler veriliyor. Bu çalışmalarda başarı sağlanırsa arılar bundan sonra insana konacak. Ben de o kişide uyuşturucu olduğunu anlayacağım" demişti.

Basında bu teklif alaycı bir yaklaşımla ele alınırken; Avustralyalı bilim adamları Özer'i duymuş olacaklar ki konu hakkında bir deney yaptı. Sidney Macquarie Üniversitesi Beyin Bölümü Doktoru Andrew Barron ve ekibi, arıların beynine bir hafta boyunca kokain enjekte ederek onların uyuşturucuya nasıl tepki verdiğini ölçtü.

Arıların beyin ve davranış durumları gözlemleyen Barron, kokain kullananların, bal veren çiçeklerin yerlerini arkadaşlarına tarif ederken yaptıkları içgüdesel dansı abartarak icra ettiğini; hareketlerinin anlamsızlaştığını tespit etti.

Barron, "Uyuşturucuyu kestiğimizde ise, arılar öğrenme testini geçemedi ve performansları dibe vurdu" dedi. Deneyinin sonuçlarını insanlar için kullanacak olan Barron, böylece madde bağımlılığının önlenebileceğine inanıyor.