BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Koçtan iktidara ağır itham

CHP, hükümeti Zapsu ile sıkıştırıyor. CHP'li Koç, hükümet mensuplarına ağır suçlamada bulundu.

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, Cüneyd Zapsu'nun, ''terör örgütü El Kaide'ye finans desteği sağlayan ve BM terör örgütü listesinde yer alan Yasin El Kadı ile olan ilişkisini anlatması'' gerektiğini ifade ederek, ''Başbakan, Zapsu'yu görevde tutmaya devam edecek mi?'' diye sordu.

Koç, Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, kafalarının arkası karanlık olanların, karalıkta iş yapmayı sevdiğini ifade etti. İktidarın yönetim kadrolarının etkili bir bölümünün illegal yapılanmalar içinde olduğunu, yönetim yetersizliği ve aczi bulunduğunu savunan Koç, Türkiye'de kritik konularda kayıtdışı bir yönetim anlayışının, kararlı bir şekilde sürdüğünü söyledi. Koç, bu ilişkileri ve yönetim anlayışını somut şekilde gösteren bir olayla karşı karşıya olduklarını belirtti.

Koç, MASAK'ın, Bakanlar Kurulunun 30 Kasım 2001 tarihli kararıyla bütün para, mal, hak ve alacakları dondurulan Yasin El Kadı'nın, çoğunluk hisselerine sahip olduğu Ella Film Prodüksiyon Sanayi Ticaret Limited Şirketi ve Caravan Dış Ticaret Limited Şirketi hakkında, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanunun ve Terörle Mücadele Kanunu çerçevesinde inceleme başlattığını, bir Maliye başmüfettişinin görevlendirildiğini anımsattı. Yasin El Kadı'nın, Usame Bin Ladin'e ve terör örgütü El Kaide'ye mali kaynak sağladığı; kendisinin ve diğer kişilerin hesaplarına ciddi boyutlarda para transferi yapıldığı yolundaki iddialara işaret eden Koç, bu bağlantıların arasında Al Baraka Türk Özel Finans Kurumunun da yer aldığını ifade etti. Koç, bu iddia ve bulguların, idari ve adli süreç içinde incelenmesi gerektiğini dile getirdi.

''KANUNSUZ EMİR''
Haluk Koç, müfettişin 2004 tarihli raporunda, ticari faaliyetten elde edilen yasal gelirlerin, çeşitli yollarla terörist organizasyonların eylemlerini finanse etmek için aktarıldığı, Caravan Şirketinin 1997-2001 tarihleri arasındaki cirosunun 10 trilyon 656 milyar 63 milyon 690 bin lirasının ticari faaliyetlerden kaynaklanmadığının anlaşıldığını belirtti. Maliye başmüfettişinin bu çalışmalarının Hükümeti rahatsız ettiğini, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, bu çalışmaların 10 gün içinde bitirilmesi ve sonuçlandırılması için ''kanunsuz emir niteliğinde'' talimat verdiğini öne süren Koç, bu ilişkilerin kaynağını ve sermaye birlikteliğini oluşturan BİM A.Ş'nin Yönetim Kurulunun odağında Zapsu Ailesi, Mustafa Latif Topbaş (Marmara Entegre Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş), Korkut Özal (Azizler Holding A.Ş.) ve Mehmet Fatih Saraç'ın (Caravan Dış Ticaret Limited Şirketi) bulunduğunu söyledi. Koç, ''Karanlığın aydınlığa kavuşması için Unakıtan ve Zapsu'nun konuşması; Zapsu'nun, El-Kaide terör örgütüne finans desteği sağlayan ve BM terör örgütü listesinde yer alan Yasin El Kadı ile olan ilişkisini anlatması gerekiyor'' dedi.

SAVCILARI GÖREVE ÇAĞIRDI
''Zapsu, Yasin El Kadı'nın hesabına niçin para yatırmıştır? Yatırdığı para miktarı ne kadardır?'' diye soran Koç, BDDK'nın, para hareketlerinin saptandığı Al Baraka Türk Özel Finans Kurumunun hesaplarına bir an önce el koyması gerektiğini savundu. Koç, Al Baraka Türk yetkililerinin, incelemeyi yapan maliye müfettişine istediği bilgileri vermediğini ifade ederek, şöyle konuştu: ''Unakıtan, terör örgütünün mali kaynakları konusunda incelemeyi yapan maliye müfettişini hangi gerekçeyle görevden almıştır? Başbakan Recep Tayip Erdoğan niçin görevini yapmamakta, kimi niçin korumaktadır? Başbakan, Bakanlar Kurulu kararıyla mal varlıklarına el konulanların listelerini, eskiden olduğu gibi Resmi Gazetede niçin yayımlatmamaktadır? Unakıtan'ın uygulamalarından haberi var mıdır? Zapsu'yu görevde tutmaya devam edecek midir? Adalet Bakanı Cemil Çiçek de bu senaryonun bir parçası mı? Maliye müfettişi, raporunda 'baskı altına alındığını' söylüyor. Takipsizlik kararını veren savcılık, maliye müfettişine yönelen baskıları soruşturmuş mudur? Savcılık, Maliye müfettişine bilgi vermeyen Al Baraka Türk yetkililerinin, Zapsu'nun ifadesine başvurdu mu? Başvurmadıysa, başvurmadan takipsizlik kararı vermek hukuken doğru mu? Takipsizlik kararına itiraz yapıldı mı?'' Haluk Koç, dosyanın yeniden açılmasını ve Türkiye'nin, terör örgütüne destek veren bir görüntüden uzaklaştırılmasını isteyerek, ''CHP, hukukun egemen kılınması, kara parayı aklayanlardan hesap sorulması için cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacaktır. CHP, tüm yurtsever savcıları göreve çağırmaktadır'' diye konuştu.