BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kocaeli'nde kimyasal atıklar tehlike saçıyor

Kocaeli'nde, Yeniköy Serbest Bölgesi'nde kimyasal atıkların kontrolsüz boşaltılması büyük tehlike saçıyor.

Abone ol

Kocaeli'nde, Yeniköy Serbest Bölgesi'nde kimyasal atıkların kontrolsüz boşaltılması, bölgede hayvancılıktan geçimini sağlayan vatandaşları zor durumda bırakıyor. Atıklar nedeniyle bir inek telef olurken, vatandaşlar hayvanlarını ahırdan çıkaramıyor.

Başiskele ilçesi sınırlarında bulunan serbest bölgede kıyı şeridinin istimlak edilmesi ve atıkların kontrolsüz boşaltılması, Sepetlipınar Mahallesi sakinlerini mağdur ediyor. Üstü açık kamyonlarla taşınan kimyasalların ineklerin otladıkları meralara dökülmesi neticesinde bir inek zehirlenerek telef olurken, 2 inek ise son anda kurtarıldı.

İneğinin zehirlendikten 10 dakika sonra öldüğunu söyleyen Sebahettin Hakkıoğlu, "Limana kimyasal madde taşıyan kamyonlardan beyaz bir madde otların üzerine döküldü. İneklerimizi bu bölgede otlatıyoruz.

Benim ineğim zehirlenip telef oldu. Komşu, ineklerini sarımsaklı yoğurt içirip soğuk su ile yıkayarak kurtardı. Daha önce yetkilileri uyardım ancak hiçbir şey yapmadılar. Zararımın tazmin edilmesini istiyorum" dedi.

Hakkıoğlu, ölen ineğini gömmek yerine deniz kenarına bıraktı. İki hayvanı zehirlenen Turgut Demir ise ineklerine erken müdahale ederek kurtardığını söyleyerek, "Zehirlenecekler diye hayvanları korkudan ahırda tutuyor, meraya çıkaramıyoruz. Başka bir geçim kaynağım yok. İki ineğim zehirlendi, son anda kurtardı" diye konuştu.

Bölgede inceleme yapan Tarım İl Müdürlüğü ve belediye yetkilileri konu ile ilgili açıklama yapmazken, Sepetlipınar Mahallesi Muhtarı Osman Özer, "Bölge sanayi ile iç içe. Şu an ineklerin otladığı yerler vatandaşın tapulu yeri ancak deprem sonrası bölge zemininde çökme oldu.

Devlet burası çöktü diye el koydu ancak tapu sahibi mahkemeye müracaat etti. Dava sonuçlanmayınca kadar buralar otlak oldu. Mahalle halkımız yıllardır hayvancılık yapıyor. Limanların hemen yanında hayvanlarını otlatıyor.

Hayvanı ölen arkadışımız bize 4 gün sonra haber verdi. Oysa öldüğü gibi haber verseydi neden öldüğü tespit edilebilirdi. Üzerinden 4 gün geçince hayvan çürümüş" şeklinde konuştu.

Yeniköy Serbest Bölgesi'nin hemen yanında bulunan Sepetlipınar Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlarının arazilerinin bir kısmı sanayi kuruluşları tarafından satın alınırken, yaklaşık 100 yıldır burada yaşayan ve hayvancılık yapan mahalle halkı başka geçim kaynakları olmadığı için mağdur olduklarını söylüyor.