BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Kocaeli'nde işçiler eylem yaptı

Kartepe'de ''çalışan sayısının fazla olduğu gerekçesiyle'' fabrikadaki işlerine son verilen 13 işçi, protesto gösterisi yaptı.

Abone ol
Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde ''çalışan sayısının fazla olduğu gerekçesiyle'' fabrikadaki işlerine son verilen 13 işçi, protesto gösterisi yaptı.
Suadiye Mahallesi'ndeki Frito Lay Fabrikasında bir süre önce işlerine son verilen işçiler, Sabri Yalım Parkı'nda toplanarak ''İşimizi geri istiyoruz'' şeklinde slogan attı.

Grup adına basın açıklaması yapan Ömer Tekin, Frito Lay Suadiye Fabrikasında 19 Aralık 2010 tarihinde, çalışanların gönüllü işten ayrılmaları için bir ilan yayımlandığını söyledi.
İlanda, fabrikadan ayrılmak isteyen işçilere birkaç aylık ücret, kıdem ve ihbar tazminatlarının verileceğinin belirtildiğini ifade eden Tekin, şöyle konuştu:

''Bir kısım arkadaşımız sendikalaşmak amacıyla örgütlendi. Bir kısmımız ise cesur bir şekilde problemleri dillendirdik. Özellikle sendikalaşma çalışmaları hissedildikten sonra baskılar iyice arttı ve yılbaşı öncesi gönüllülük esası ile başlayan işten çıkarmalar başladı. Önce sendikaya kayıt olanlar daha sonra mutsuz olduğunu ifade eden işçiler işten çıkarıldı.''

İşletmenin küçülme politikası gerekçe gösterilerek çeşitli zamanlarda 60 kişinin işten çıkarıldığını vurgulayan Tekin, bunlardan 13'ünün işe geri dönmek için mahkemeye başvurduğunu söyledi.

İşlerine son verilmeden önce fazla mesailerinin çok fazla arttığını söyleyen Tekin, ''Şu anda ise pazar günü işçiler çalıştırılarak ful mesai anlayışıyla fabrika çalışmaya devam etmektedir. Küçülen bir işletmenin ful mesai ile işçilerini çalıştırması hiç de inandırıcı değil. Duysunlar bizi hakkımızı hem hukukta hem kamuoyu önünde arayacağız'' diye konuştu.   
Grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.