BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

KOBİlere Garantili destek

Garanti Bankası 4 yıl vadeyle 20 milyon YTL tutarında kredi sağladı.

Abone ol

KOBİ’lere yönelik bankacılık hizmetlerini ayrı bir işkolu olarak ele alan ilk Türk bankası Garanti, Türkiye Kalkınma Bankası’ndan (TKB) 4 yıl vadeyle 20 milyon YTL tutarında kredi sağladı.

Banka, tüm krediyi, Ankara OSTİM-İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nde en az 2 yıldır faaliyet gösteren imalatçı KOBİ'lere kredi olarak kullandıracak. TKB’nin tamamen kendi kaynaklarından ve ilk kez Garanti’ye kullandırdığı kredi, KOBİ finansmanına yönelik sağlanan YTL cinsinden ilk kredi olma özelliğini de taşıyor.

Kredi anlaşmasının duyurulduğu basın toplantısında konuşan TKB Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Abdullah Çelik, “OSTİM-İvedik Organize sanayi bölgelerinde yer alan esnek üretim yapısına sahip imalatçı KOBİ’leri hedefleyen bu program TKB için kendi kaynaklarından finanse ettiği ilk apeks projesi olmaktadır. Bir kalkınma bankası ile bir ticari bankanın KOBİ’ler yararına geliştirdiği bu işbirliği, bizleri daha büyük bütçeli benzer projeleri çalışmak için cesaretlendirmekte ve umut vermektedir. KOBİ’lere daha hızlı ve etkin şekilde ulaşabilmek için yeni ürün geliştirme çalışmalarımızın bir sonucu olan bu projenin başarısına olan inancımız tamdır.” dedi.

Basın toplantısında konuşan Garanti Bankası Finansal Kurumlar Birim Müdürü Kudret Akgün, “10 yılı aşkın süredir, KOBİ’lere finansman, hizmet ve bilgi dahil her türlü desteği vermek amacıyla çalışıyoruz. Bugün, KOBİ’lere kullandırdığımız nakdi ve gayri nakdi kredilerin büyüklüğü 5 milyar YTL’ye ulaştı. Garanti, Türkiye’de reel sektöre en fazla kredi veren ve aktiflerinde kredilere en fazla payı ayıran banka... TKB ile yaptığımız anlaşma da işletmelere verdiğimiz desteğe çok önemli bir katkı sağlayacak. TKB’den aldığımız kaynağın tamamını, esnek üretim yapısına sahip ve ihracat potansiyeli olan KOBİ'lere aktaracağız. Kredinin 2 milyon YTL’lik dilimini kullandırmak için şimdiden 39 KOBİ müşterimizle anlaştık. Onlara finansman desteği vererek rekabet güçlerinin ve istihdamın artmasını hedefliyoruz.” dedi.

Anlaşmanın konusu apeks krediler, bir bankanın, nihai kredi kullanıcısı KOBİ’lere başka bankalar aracılığıyla ulaştığı bir kredi uygulaması. Bu yöntem dünyadaki birçok kalkınma bankası tarafından yaygın olarak kullanılıyor. Uluslararası finansman kuruluşları, AB Komisyonu ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından oluşturulacak fonu KOBİ’lere ulaştırmayı hedefleyen SELP-II projesinde de görev alan TKB, apeks sistemini yeni bir finansman aracı olarak geliştirmeyi planlıyor.