BIST 10.102
DOLAR 32,38
EURO 34,72
ALTIN 2.400,38
HABER /  GÜNCEL

Kobani son durum IŞİD nereden sızdı şok iddia

KOBANİ 'den gelen son dakika haberler gözleri yeniden bölgeye çevirdi. Kobani 'de son durum ne, neler oluyor? Kritik soru ise IŞİD Kobani'ye nerden sızdı?

Abone ol

KOBANİ 'den gelen son dakika haberlere göre IŞİD dün geceki büyük saldırının ardından yeni bir bombalı saldırı daha gerçekleştirdi. Bu saldırıda ne kadar can kaybı olduğu henüz bilinmiyor. Saldırı haberini Reuters ajansı duyurdu. Peki Kobani 'deki son durum ne? IŞİD nereden sızdı? Hem Urfa hem de Dışişleri'nden açıklama geldi.

IŞİD dün gece Kobane 'ye sızdı ve büyük bir intihar saldırısı düzenledi. IŞİD 'in Kobani 'deki saldırısında son duruma göre 12 kişi öldü 70 kişi yaralandı. IŞİD 'in Bark Botan köyünde de aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 20 kişiyi öldürdüğünü öğrenildi.

SON DAKİKA İKİNCİ SALDIRI
IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalar, Kobani merkezinde yoğunlaşırken ikinci bir intihar saldırısı haberi geldi. Ajansların geçtiği son dakika habere göre saldırı bomba yüklü araçla gerçekleştirildi. PYD'ye ait kontrol noktası önünde meydana gelen patlamanın sesi, Suriye sınırındaki Suruç ilçesinden de duyuldu. Olayda ölen ya da yaralanan olup olmadığı konusunda henüz bilgiye ulaşılamadı.

İKİNCİ SALDIRININ GÖRÜNTÜSÜ GELDİ
IŞİD'in ikinci saldırındaki patlama anı Mürşitpınar Sınır Kapısı'na ait güvenlik kamerasına yansıdı. Kamera kayıtlarında, Kobani'nin güneyinden gelen kamyonet, gümrük sahasındaki yerleşim birimlerinin bulunduğu bölgeye ulaşıyor, ardından patlamanın meydana geldiği görülüyor.

IŞİD KOBANİ'YE NEREDEN SIZDI?
IŞİD Kobani'ye 'Türkiye'den mi sızdı?' Kürt güçlerin ortaya attığı bu iddiaya Şanlı Urfa valiliğinden son dakika bir açıklama geldi. Şanlı Urfa Valiliği açıklama yaptı ve IŞİD militanlarının Kobani'ye Suriye'nin Cerablus kentinden sızdığını açıkladı.
kobani-saldirisi-işid-son-dakika.jpgGÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKTI
IŞİD'in Kobani'ye nereden sızdığını kanıtlayan görüntüler de ortaya çıktı. Şanlı Urfa Valiliği ”IŞİD militanlarının Türkiye üzerinden Kobani’ye gittiği iddiaları asılsız olup, elimizdeki veriler örgüt üyelerinin Suriye’nin Cerablus kentinden Kobani’ye sızdığını ispatlamaktadır. Buna ilişkin görüntüler de en kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacaktır. Bölgedeki hassas durumu provoke etmek isteyenler olabileceğinden bütün halkımızı sağduyuya davet ediyorum” ifadelerine yer verildi.

DIŞİŞLERİ DE YALANLADI
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de Kürt güçlerin 'Türkiye'den sızdı' iddiasını yalanladı. Sözcü 'IŞİD militanlarının Kobani'ye Türkiye üzerinden geçtiği iddiası doğru değil' açıklaması yaptı.


KOBANİ 'YE YPG KIYAFETİ İLE SIZDILAR
IŞİD'in Kobani'ye YPG güçlerinin kıyafetlerini giyip kamufle olarak saldırdıkları ortaya çıktı. YPG Sözcüsü Redur Halil de Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada IŞİD'in Kobani'ye kentin güneybatısından girdiğini açıklarken, "YPG üniforması giymiş bir grup IŞİD üyesi muhaliflerin bayrağını çektikleri 5 araçla Kobani'ye girdi. Mürşitpınar sınır kapısı yakınlarından bir bombalı aracı patlattılar" dedi.

KOBANİ'DE SON DURUM NE?
kobane-isis-saldiri.jpg
Kobani 'deki IŞİD militanları ile Kürt güçleri arasında kent merkezinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor.
Bombalı saldırının ardından yaşanan çatışmalar sırasında iki büyük patlama daha meydana geldi. Patlamalarda yaralananlar Urfa'nın Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan 112 Acil Servis ekipleri tarafından Türkiye'ye alındı.

işid-kobane-saldirisi-son-durum.jpg

IŞİD’in, Miştenur Hastanesi, Bozan Beg Evi, sınıra yakın Gümrük Mahallesi ve Halenci-Şerane Yolu olmak üzere kentin dört ayrı noktasına saldırdığını öğrenildi. IŞİD'in Mıştenur hastanesi ile kentin doğusundaki bir binayı ele geçirdiği bildiriliyor.

ABD HAVA SALDIRILARINA BAŞLADI
IŞİD'in bu şok baskınının ardından ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri hava saldırılarına başladı. IŞİD ile çıkan çatışmadan sonra çok sayıda Kobanili Türkiye sınırı kaçtı.

HASEKE'DE İKİ MAHALLE IŞİD'E GEÇTİ
IŞİD’in Haseke kentinde de rejim güçlerinin kontrolündeki 2 mahalleyi ele geçirdiği bildirildi. IŞİD mensuplarının bu sabah saat 04:20 sıralarında Haseke’nin El-Neşwe Mahallesi’ne saldırdığı öğrenildi.

IŞİD'in bu saldırılar sonucunda 2 mahalleyi ele geçirdiği öğrenildi. IŞİD, 3 Haziran’da Haseke’nin güney ve güneybatısında rejim güçlerinin elinde bulunan kontrol noktalarını ele geçirmişti.

Suriye İnsan Hakları Örgütü'nden (SNHR) yapılan açıklamada, "Taraflar arasında yaşanan çatışmalarda rejimden 30, IŞİD’den 20 kişi öldü" ifadeleri kullanıldı. Suriye devlet televizyonu, şehrin güneyinde şiddetli çatışmalar yaşandığını duyurdu. Haseke'nin bir kısmı ise YPG'nin kontrolünde.