BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

IŞİD gece yarısı Kobani'ye sızdı

Işid Kobani'ye saldırdı. Gece yarısı saat 04:40 sıralarında IŞİD, Kobani'nin değişik yerlerinden şehre sızdı.

Abone ol

Kobani IŞİD'in şok gece yarısı baskınıyla sarsıldı. YPG askerlerinin kıyafetlerini giyen IŞİD'liler ilçenin batısı Cerablus'tan, kent merkezindeki uyuyan hücreleri içeriden büyük saldırı başlattı.

Kobani bölgesinde IŞİD'in gerçekleştirdiği infaz, bombalı saldırı ve ardından çıkan çatışmalarda onlarca kişi öldü, 100'den fazla kişi de yaralandı. Öte yandan Türk Dışişleri Bakanlığı IŞİD militanlarının Türkiye'den girdiği iddialarına sert tepki gösterdi.

ÖLENLERİN SAYISI 17'YE YÜKSELDİ

Bu sabah bomba yüklü araçlarla düzenlenen 2 intihar saldırısında ölenlerin sayısı 17'ye çıktı. Her iki saldırıda yaralanan 96 kişinin tedavileri, Suruç başta olmak üzere Şanlıurfa'daki hastanelerde sürüyor.

KOBANİ NEDEN TEKRAR HEDEFTE?

İLÇENİN BATISINDAN SIZMIŞLAR

Şanlıurfa Valiliği, sabaha karşı Kobani ilçe merkezi ve Şanlıurfa'nın Mürşitpınar sınır kapısına yakın noktalarda gerçekleşen saldırı konusunda yaptığı açıklamada, DAEŞ militanlarının ilçenin batısında örgütün kontrolündeki Cerablus bölgesinden sızdığını açıklamıştı.

PYD UYKUDA YAKALANDI

AA'nın güvenlik kaynaklarından edindiği bilgiye göre Kobani'de PKK'nın Suriye uzantısı Demokratik Birlik Partisi (PYD) güçlerini hedef alan DAEŞ'in saldırısına, ilçede uzun süredir beklemede olan ve "uyuyan hücreler" olarak tabir edilen özel grupları da katıldı. 

PYD KARARGAH BİNASI IŞİD'İN ELİNE GEÇTİ

İlk belirlemelere göre 8 kişinin öldüğü, 41 kişinin yaralandığı DAEŞ saldırısında, güvenlik kaynakları can kaybının daha yüksek olduğunu ancak çatışmaların sürmesi nedeniyle sağlıklı bilgiye ulaşılamadığını kaydetti.

Kurtulmuş'tan o iddiaya tepki

PYD çevrelerinin IŞİD'n Türkiye sınırından Kobani'ye girdikleri iddiasına sert tepki gösteren Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Birtakım kirli odaklar Kobani'deki son saldırıyı bahane ederek Türkiye'yi de hedef tahtasına oturtmaya çalışıyorlar. Türkiye'yi de her zaman yaptıkları gibi karalama kampanyasının konusu, muhatabı haline getirmeye çalıyorlar. 'Bugün Kobani'deki bombayı patlatan DAEŞ militanları Türkiye sınırlarını geçerek Türkiye'den geldiler' diye kara propaganda yapılıyor, külliyen yalandır ve iftiradır."

Diğer yandan, ilçe merkezine düzenlenen baskında, PYD  tarafından karargah olarak kullanılan ve "4'lü güvenlik kuşağı" olarak adlandırılan bitişik binalar terör örgütü DAEŞ'in eline geçti.  Binaların çevresinde yoğunlaşan şiddetli çatışmalar sürüyor.

PATLAMA ANI KAMERADA

Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerde, Kobani'nin güneyinden gelen bir otomobilin, gümrük sahasındaki yerleşim birimlerinin olduğu bölgeye hızla giriş yaptığı, ardından patlamanın meydana geldiği görülüyor.

BOMBA YÜKLÜ ARAÇLA İKİNCİ SALDIRI

DAEŞ ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalar, Kobani merkezinde yoğunlaştı. DAEŞ militanları, Mürşitpınar Sınır Kapısı karşısında ikinci kez aynı bölgede bomba yüklü araçla intihar saldırısı gerçekleştirdi.

"KENT MERKEZİNDE HALKI TARADILAR"

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Kobani Kantonu Dışişleri Bakanı Yardımcısı İdris Nehsan, IŞİD'in bu sabah saat 04:00 sularında hem sınırın Türkiye tarafından, hem de Kobani’nin güneybatısından kente sızarak saldırdığını iddia etti.

İdris Nehsan, Kobani'nin güneybatısından kente sızarak saldıran IŞİD militanlarının YPG üniformaları giydiklerini söyledi. Nehsan, "Kente 5 araçla gelmişler ve kentin her yerine saldırdılar. Sınır kapısında bomba yüklü araç patlattılar. Kent merkezinde halkı taradılar. IŞİD Kobani güneybatısında yeralan Bexbetan Köyü'ne de saldırdı. Orada da sivil ölü ve yaralılar var" diye konuştu.

IŞİD HASEKE KENT MERKEZİNE İLERLİYOR

Suriye'de terör örgütü DAEŞ, ülkenin kuzeydoğusunda yer alan Haseke kentinin bazı bölgelerini ele geçirerek kent merkezine doğru ilerliyor.

AA muhabirinin Suriye Yerel Koordinasyon Komiteleri'nden (LCC) aldığı bilgiye göre, terör örgütü DAEŞ'in Haseke kentinin güney kesimlerine saldırarak Nişva Ğarbiye (Batı Nişan), Şari'a ve Mesakin bölgelerinin kontrolünü ele geçirerek kent merkezine doğru ilerleme sağladı.

Kentin cinayet büro amirliği çevresinde rejim ile DAEŞ güçleri arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı ifade edilirken halkın taraflar arasında yaşanan çatışmalardan dolayı güvenli bölgelere gittiği dile getirildi.

SİVİLLER ARASINDA PANİK YAŞANIYOR

Bu arada bölgedeki yerel aktivistler de, DAEŞ güçlerinin kentte saldırmasından dolayı siviller arasında panik yaşandığı ve kentin güney kesimlerinde yaşayan halkın DAEŞ korkusundan evlerini terk ederek güvenli bölgelere kaçtığını aktardı.

BOMBALI SALDIRININ BAŞKA BİR AÇIDAN GÖRÜNTÜSÜ

O İDDİA ÜZERİNE VALİLİKTEN AÇIKLAMA

DHA'nın haberine göre Şanlıurfa Valiliği, Kobani’de yaşanan patlamaya ilişkin yazılı açıklama yaparak provokasyona karşı vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı.

IŞİD militanlarının sızdığı Kobani’de bombalı araçla saldırı düzenlediği ve patlamada yaralanarak tedavi için Suruç’a getirilen 1 çocuğun yaşamını yitirdiği belirtilen Valilik açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"DAEŞ militanlarının Türkiye üzerinden Kobani’ye gittiği iddiaları asılsız olup, elimizdeki veriler örgüt üyelerinin Suriye’nin Carablus kentinden Kobani’ye sızdığını ispatlamaktadır. Buna ilişkin görüntüler de en kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacaktır. Bölgedeki hassas durumu provoke etmek isteyenler olabileceğinden bütün halkımızı sağduyuya davet ediyorum."

suriye.20150625100907.jpg

ÇATIŞMALAR KENT MERKEZİNDE YOĞUNLAŞTI

AA muhabirinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, DAEŞ ile Kürt gruplar arasındaki çatışmalar Kobani kent merkezinde yoğunlaştı. Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınlarında meydana gelen ilk patlamada ilk belirlemelere göre 8 kişi ölmüş 38 kişi yaralanmıştı.

YARALILAR TÜRKİYE'YE GETİRİLDİ

Patlamalarda yaralanan 10 kişi, Akçakale ilçesine getirildi. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaralılar, araçlarla Tel Abyad üzerinden Akçakale Sınır Kapısı'na geldi. 112 Acil Servis ekiplerince alınan yaralılar, Akçakale Devlet Hastanesine kaldırıldı. Bu arada, sınır kapısı önünde toplanan az sayıdaki Suriyeli'nin ülkelerine geçişine izin verilmedi.

kobani.20150625153635.jpg

Bazı vatandaşlar ise sıcak hava rağmen bölgeye gelerek gelişmeleri takip etti.

DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜNDEN ACIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç IŞİD militnalarının Türkiye üzerinden Kobani'ye geçtiği bilgisinin doğru olmadığını söyledi. Bilgiç, "Önümüzdeki günlerde gerekli görüntüler paylaşılacaktır. Bu iddiaların hiçbiri doğru değildir" dedi. Bilgiç yaptığı açıklamada "Çatışmalarda yaralanan 63 kişi ülkemize getirildi 1i çocuk 2 kişi hayatını kaybetti" diye konuştu.

Bugüne kadar Türkiye'ye 24 bin sığınmacının geldiğini ve son dönemde 4 bin sığınmacının geriye döndüğünü söyleyen Bilgiç, "Ulusal güvenlik tehdit altına girerse gerekli müdahalaler yapılır" dedi

kobani-siniri.jpg

Türkiye'den Suriye'ye geçmeye çalışan bir gruba güvenlik güçleri izin vermedi.

ESAD'A AİT BAZI YERLER IŞİD'İN ELİNE GEÇTİ

Suriye'de Terör örgütü DAEŞ'in ülkenin kuzeydoğusunda yer alan Haseke kentinin güney bölgelerine saldırdığı, saldırılarda 50 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Örgütü'nden (SNHR) yapılan açıklamada, terör örgütü DAEŞ'in ülkenin kuzeydoğu kesimlerinde yer alan Haseke kentinin güney bölgelerindeki rejim güçlerinin olduğu yerlere saldırdığı, saldırılarda terör örgütünün Esed güçlerine ait bazı yerlerin kontrolünü ele geçirdiği belirtildi.  

Kentin güney kesimlerinde rejim güçleri ile terör örgüt DAEŞ arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı kaydedilen açıklamada, "DAEŞ, kentin güneyinde Esed güçleri ve Şebbihaların olduğu yerlere bomba yüklü araçla saldırdı. Taraflar arasında yaşanan çatışmalarda rejimden 30, DAEŞ'ten 20 kişi öldü" ifadeleri kullanıldı.

SINIRDAN FOTOĞRAFLAR

yarali.20150625101257.jpg

Patlamada yaralananlar Türkiye tarafına geçirilerek tedavi altına alındı.

kobani-sinir.jpg

Öte yandan güvenlik güçleri sınır hattındaki önlemlerini artırdı.

sinir.20150625090614.jpg

Patlamanın ardından bir grup Suriyeli, Türkiye sınırında toplandı.

kobani-merkez.jpg

Çatışmalar Kobani kent merkezinde yoğunlaştı.

halk.20150625094457.jpg

Öte yandan bazı vatandaşlarda sınıra yakın bölgelere gelerek gelişmeleri takip etti.