BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.429,91
HABER /  GÜNCEL

Kobani son dakika El Bağdadi öldü mü? İşte son durum

Kobani son dakika haberlerine göre ağır darbe alan IŞİD güçlerinin lideri El Bağdadi'nin ölüm haberi ortalığı karıştırdı. El Bağdadi öldü mü? İşte Kobani'de son durum

Abone ol
Kobani'den gelen son dakika haberlere göre IŞİD Lideri El Bağdadi'nin ölüm haberleri henüz doğrulanmazken ABD uçakları ve cephaneleriyle saldırılar devam ediyor. IŞİD büyük yara aldı, işte son durum...

Kobani'deki IŞİD kuşatması sürerken, Ebubekir el- Bağdadi konusundaki belirsizlik sürüyor. Hava saldırısında öldüğü açıklansa da bu resmi kaynaklar tarafından doğrulanmamıştı. Son olarak ABD Savunma Bakanlığı, Bağdadi'nin sağlık durumuyla ilgili herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını duyurdu.


Pentagon sözcülerinden Steven Warren, Pentagon'da basına verdiği brifingde, IŞİD lideri el-Bağdadi'nin yaralandığına dair haberleri teyit edemeyeceklerini kaydetti. Warren, "Açıkçası Bağdadi'nin akıbetine ilişkin birçok çelişkili haberler var. Bizim açımızdan gerçek şu ki Bağdadi'nin mevcut durumunu doğrulayamıyoruz" ifadesini kullandı. 

YARALANDIĞI DUYURULMUŞTU

Pentagon, koalisyon güçlerinin cuma gecesi Musul yakınlarında IŞİD liderlerinin bir araya geldiği konvoya bir dizi hava saldırısı düzenlendiğini açıklamıştı. Sözcü Warren, Bağdadi'nin de yaralandığı iddia edilen saldırıların "aslında örgütün taktiksel seviyede önde gelenlerini" hedef aldığını kaydetti. IŞİD sözcüsü Ebu Muhammed el-Adnani, Twitter hesabından yaptığı dün açıklamada, Bağdadi'nin yaralandığını duyurmuştu.
 
bagdadi.jpg
 
IRAK'A GİDECEK ABD ASKERLERİ
 
Pentagon Sözcüsü Warren, Obama yönetiminin Irak'a yaklaşık bin 500 askeri personelini, ABD Kongresi'nin gelecek yılın bütçesinden istenilen ek 5,6 milyar dolarlık kaynağı onaylaması durumunda gönderileceğini kaydetti. Warren, "Operasyonun başlama aşamasına gelmesi için bizim fonlamaya ihtiyacımız var. Cuma günü duyurduğumuz bin 500 personelin gidişi, bu 5,6 milyar dolar onaylanana kadar başlamayacak" açıklamasında bulundu.
 
Obama yönetimi, gecen hafta Kongre'den Irak ve Suriye'de IŞİD ile mücadele için ek 5,6 milyar dolar talep ederken, Başkan Obama, Irak'a bin 500 asker daha gönderilmesi için orduya yetki vermişti.

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyona ait savaş uçakları, sabah saatlerindeki hareketli keşif uçuşlarının ardından Kobani’de saldırıya geçti.

İlk bombalar kentin doğusundaki Kaniyê Ereban (Arap Pınarı) Mahallesi’ndeki mevzilere yönelik oldu. 

IŞİD KONVOYU İMHA EDİLDİ

Uçaklar, ikinci saldırıyı ise kentteki IŞİD militanlarına takviye eleman, silah ve cephane getiren konvoya yaptı. Yol üzerinde vurulan IŞİD konvoyu tamamen imha edilirken, kaç militanın öldüğü henüz açıklanmadı. 

kobane-hava-saldirisi.jpg
KENT MERKEZİNDE ŞİDDETLİ ÇATIŞMA

IŞİD kent merkezine havan topu ve roketlerle saldırırken, YPG ve özgür Suriye Ordusu savaşçıları, hal pazarı çevresinde örgütle şiddetli şekilde çatışıyor. Peşmerge Güçleri de, top ve roketlerle destek veriyor.

Silah sesleri Urfa’nın Suruç ilçesinden de duyuluyor. 

kobani-peşmergeler.jpgKobani'deki peşmerge güçleri ÖSO birlikleri ile beraber savaşıyor.

YPG AÇIKLADI : 23 IŞİD MİLİTANI ÖLDÜRÜLDÜ

Kobani savaşı 56. gününe girerken YPG son 24 saatin bilançosunu açıkladı. Doğu cephesinde şiddetli çatışmaların sürdüğü bildirilen açıklamada, 23 IŞİD militanının öldürüldüğü duyuruldu. Ancak bu rakam bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı. 

Kaniye Kurda bölgesinde IŞİD bir cadde daha kaybederken, Belediye caddesi çevresinde de dün öğlenden beri şiddetli, göğüs göğüse çatışmalar yaşanıyor. 

kobani-sokaklari.jpg


EL BAĞDADİ ÖLDÜ MÜ? SON AÇIKLAMA


Irak Savunma Bakanlığı, IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin Cuma günü düzenlenen bir hava saldırısında yaralandığını açıkladı.

Irak Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin Musul yakınlarında düzenlediği hava saldırısında, IŞİD komutanlarının hedef alındıklarını duyurdu.

ebubekir-el-bağdadi.jpg

Irak Devlet Televizyonu da saldırıda el-Bağdadi'nin yardımcılarından birinin öldüğünü bildirdi.

BBC'ye konuşan Pentagon Sözcüsü Tuğamiral John Kirby ise, IŞİD liderinin yaralandığına yönelik açıklama ile ilgili olarak "Bu yönde bir bilgiye sahip değiliz" dedi.

Son bir yılda Suriye ve Irak'ın önemli bir bölümünü işgal eden IŞİD örgütünün lideri Ebubekir El-Bağdadi, örgütün Musul kentini ele geçirmesinin ardından "halife”liğini ilan etmişti.

ABD, el-Bağdadi'nin yakalanmasına yardımcı olacak kişi ya da kişilere 10 milyon dolar ödül vaadetmişti.

işid-lideri-bağdadi-öldü.jpgHALİFE ÖLÜRSE SON BULACAĞINI MI ZANNEDİYORSUNUZ?

Öte yandan, IŞİD sözcüsü Ebu Muhammed el-Adnani, dün akşam, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Bağdadi'nin yaralandığını duyururken konuyla ilgili ayrıntılı bilgi vermedi.

"Halifenin ölmesiyle hilafetin son bulacağını mı zannediyorsunuz" ifadesini kullanan Adnani, Bağdadi'nin sağlık durumunun iyi olduğunu kaydetti. Ancak bu tweet’ten sonra örgüt bir açıklama yapmış ve el-Adnani’nin twetter hesabı olmadığını, mesajın, el-bağdadi’nin yerini saptamak amacıyla, ABD tarafından organize edildiğini ileri sürmüştü.

IŞİD ÇEKİLİRKEN CAMİ YAKTI

IŞİD, dün geri çekilirken üssü konumdaki Heci Reşid Camii’ni havaya uçurmuş, bölge Kürt güçlerinin kontrolüne geçmişti.

Kobani’deki Peşmerge Komutanı Abdulkahar Mecid, akşam saatlerinde çatışmaların yeniden şiddetlendiğini ve YPG ve Peşmerge Güçleri’nin ilerlediğini söyledi.

Çatışmalarda hafif silahlarla el bombalarının kullanıldığını belirten Mecid, IŞİD’in gücünün kırıldığını ve kentin dışına kaçtığını belirtti.

Peşmerge komutanı, 20 Kobanili ailenin de Suruç sınırından kentteki evlerine döndüğünü kaydetti.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesi karşısındaki Kobani kentinde IŞİD ile YPG güçleri arasındaki çatışma böyle görüntülendi...

Yakalanan IŞİD komutanından şaşırtan yanıt

Özgür Suriye Ordusu'na bağlı birlikleri tarafından esir alınan IŞİD komutanı Abdulhadi Ubeyd, "Kobani'de ne yapıyorsun" sorusuna, "vallahi bilmiyorum" yanıtını verdi.