BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kobani sınırında yeni bir cenaze krizi!

PKK ile çatışmaların yeniden başlamasının ardından HDP ile hükümet arasındaki 'ilk görüşme'nin konusu olan Habur Sınır Kapısı'ndaki 13 cenaze Türkiye'ye alındı. Ancak bu kez de Kobani sınırındaki Mürşitpınar kapısında benzer bir durum yaşanıyor.

Abone ol

Suriye ’nin Kobani bölgesinde IŞİD ile yaşanan çatışmalar sırasında öldürülen 13 YPG’linin cenazesi bekletildikleri Habur Sınır Kapısı’ndan önceki gün içeri alındı. Ancak benzer bir durum da Kobani’nin karşısındaki Mürşitpınar sınırında yaşanıyor.

Habur Sınır Kapısı’nda bekletilen cenazeler için HDP ve devlet kurumları arasında çeşitli görüşmeler gerçekleştirildi. Son olarak Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu’nun HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’le yaptığı görüşmenin ardından Diyanet İşleri Başkanlığı’nın devreye girmesi ile Habur’daki cenazeler Türkiye ’ye alınıp memleketlerinde defnedildi. Ancak hemen hemen aynı günlerde Mürşitpınar Kapısı’ndan getirilip Türkiye’ye getirilmek istenen cenazeler için sorun devam ediyor.

DBP Suruç İlçe Başkanı Mehmet Koşti 13 ailenin cenazelerini almak için sınırda beklediğini belirterek mevcut durumu Radikal'e şöyle anlattı: “Valilik ve kaymakamlıktan bize, ‘Ankara’nın alınmamaları yönünde talimatı var’ deniyor. Habur’daki cenazeler alınınca bir umut oldu. Valilikle ve kaymakamlıkla tekrar görüştük ama cenazelerin kabul edilmemesi yönünde kesin bir tutum var. Aileler de cenazelerini almadan gitmeyeceklerini söylüyor” diyor.

BULDAN: BAKANLAR KURULU KARARI HABUR’DA KALKTI BURADA DA KALKMALI

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan da Radikal'e yaptığı açıklamada yaşanan durumun gerekçesi olarak Bakanlar Kurulu kararının gösterildiğini ifade ederek, “Habur’daki cenazeler için de Bakanlar Kurulu kararı vardı ancak iptal edildi. Ortada cenaze var, olaya insani ve vicdani açıdan yaklaşmak gerekir. Mürşitpınar’da bekleyen cenazelerden Türkiye’ye geçirilemediği için toprağa verilenler var. Ancak aileleri yine de çocuklarını alıp kendi yaşadıkları yerlerde toprağa vermek istiyor.  Diyarbakır, Urfa, Ağrı, Muş, Adana, Mersin gibi illerden anne babalar sınırda çocuklarını almayı bekliyor. Hem bu cenazelerin hem de gelebilecek yeni cenazelerin ailelerin isteği doğrultusunda toprağa verilmesini istiyoruz. Hükümet ve devlet de böyle yaklaşmalı diyoruz” dedi.