BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,76
ALTIN 2.441,13
HABER /  GÜNCEL

Kobani neden önemli?

Kobani sebebiyle Türkiye de karıştı peki Kobane neden bu kadar önemli, Kürtler neden bu kent için kıyametleri kopartıyor?

Abone ol

KOBANİ ya da Kürtler'in deyimiyle Kobane Suriye'de IŞİD ile savaşta kritik bir öneme sahip. Ancak Kobani'nin asıl önemi Kürtler için ifade ettiği anlamdan ileri geliyor.

Suriye'nin Kürt bölgesi, uzun yıllar PKK terminolojisinde "Küçük Güney" ya da "Önderlik sahası" olarak adlandırılan ve Abdullah Öcalan'ın doğrudan siyasi örgütlenme çalışması yürüttüğü bir bölge.

Örgütün Rojava'daki siyasi çalışmaları da Abdullah Öcalan'ın 12 Eylül darbesi öncesinde Türkiye'den ayrılarak Kobani'ye geçmesiyle başlamıştı.

KARAYILAN'IN MEMLEKETİ

PKK'nın başında bulunan Murat Karayılan da Kobani bölgesi sınırında bulunan ve Rojava ile aynı kültürü yaşayan Konak köyünden.

KOBANİ'NİN ÖNEMİ

Kobani'nin düşmesi Suriye'deki özerk Kürdistan hayalinin büyük darbe almasına sebep olacak. Kobani'ye IŞİD ile savaş için gönderilen YPG, Kandil'deki PKK'nın Suriye'deki örgütlenmesi.

TÜRKİYE VE KOBANİ

Türkiye bu yüzden Kobani'ye yardım konusunda ihtiyatlı davranıyor. Zira Kobani'de IŞİD ile çatışan YPG'ye yardım etmek demek PKK'ya yardım etmek manasına geliyor.

KOBANİ'DEKİ KÜRT YÖNETİMİ

Rojova'da geçen Temmuz ayında özerklik ilan eden PYD şu ana kadar uluslararası mecra tarafından tanınmış değil. Kobani'deki savaşta ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri bombardıman yaparken, Pentagon'dan gelen açıklamalarda Kobani'de siyasi bir muhataplarının olmamasının sıkıntı yarattığı ifade ediliyor. Bu açıklamalar da ABD'nin Kobani olayında PYD'yi muhatap almadığı şeklinde yorumlanıyor.