BIST 10.793
DOLAR 32,22
EURO 34,83
ALTIN 2.418,11
HABER /  DÜNYA

KKTCden ABye tepki

KKTC Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği'nin geri adım atmamasını ve somut adımlar atmasını istedi!

Abone ol

KKTC Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı, "Avrupa Birliği'nin (AB) mali yardım tüzüğünü doğrudan ticaret tüzüğünden ayırarak onaylamakla geri adım attığını" belirterek, "Kıbrıs Türkünün esas beklentisinin, mali yardımdan çok dış dünya ile entegrasyonu sağlayacak doğrudan ticarete olanak veren somut adımlar olduğunu" bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Birliği'nin referandumun hemen ardından, 26 Nisan 2004'te hazırladığı iki tüzüğü birbirinden ayırarak mali yardımı onaylaması, "Kıbrıslı Türklere yönelik tecridin kaldırılmasına ve Kıbrıs'ta kalıcı bir çözümün bulunmasına katkı koymaktan uzak bir eylem" olarak değerlendirildi.

Mali yardım tüzüğüyle KKTC'ye verilmesi öngörülen katkıdan kat kat fazlasının her yıl Türkiye tarafından sağlandığı vurgulanan açıklamada, "Kıbrıs'ta kalıcı bir çözüm için samimiyetini kanıtlayan Kıbrıs Türklerinin esas beklentisi, AB'den gelecek olan mali yardımdan daha çok dış dünyayla entegrasyonu sağlayacak doğrudan ticarete olanak veren somut adımlardır" denildi. Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"Kıbrıslı Türkler 43 yıldır izolasyonlar ve insanlık dışı baskılar altında yaşam mücadelesi vermektedir. Gelinen aşamada yıllardır her türlü imkansızlığa rağmen çalışan ve üreten Kıbrıs Türk halkının AB'nin mali yardımından daha çok, iki taraf arasında var olan ekonomik uçurumun kapatılmasına yardımcı olacak ve uluslararası arenada rekabet edebilme imkanını sağlayacak doğrudan ticaret olanağının yaratılmasına ihtiyacı bulunmaktadır. Kıbrıslı Türklerin bu doğrultudaki haklı beklenti ve umutlarının Papadopulos yönetiminin insafına bırakılması tarafımızca kabul edilemez olarak değerlendirilmektedir."

Mali yardımla ilgili olarak AB tarafından alınan kararda, Lüksemburg'da yapılan gayrı resmi ve hiçbir konuda anlaşmaya varmadan sonuçlanan görüşmelere atıfta bulunulmasının kabul edilmeyeceği de vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin KKTC'nin de desteğiyle kapsamlı çözüm sürecini canlandırmaya ve Kıbrıs Türk halkı üzerindeki izolasyonun kaldırılmasına çalıştığı bir dönemde AB'nin aldığı bu karar beklentilerimizin çok gerisinde kalmaktadır. Dolayısıyla AB üyesi ülkeleri bir kez daha Türkiye'nin sunduğu 24 Ocak tarihli eylem planı üzerinde odaklanmaya davet ediyoruz."