BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Mısırlıya 11 Eylül tazminatı

ABD, 11 Eylül 2001'deki saldırılardan sonra New York'ta tutuklanan bir Mısırlı'ya tazminat ödeyecek

Abone ol

Amerikan hükümeti, 11 Eylül 2001'deki saldırılardan sonra New York'ta tutuklanan yüzlerce Müslüman arasında bulunan ve yasadışı gözaltında tutulduğu için dava açan bir Mısırlı'ya 300 bin dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

Davacı Mısırlı Ehab Elmağribi'nin avukatı Alexander Reinert, bu konuda varılan anlaşmanın New York'un Brooklyn federal mahkemesine ulaştırıldığını belirtti.

Anlaşmaya ilişkin metinde Amerikan hükümetinin, davacıya haksızlık veya hata yapıldığının kabul edildiği yönünde bir ifade bulunmamasına karşın, Avukat Reinert, anlaşmanın, “sorumluluğun açıklanmasına” eşdeğer olduğunu savundu.

Terör saldırıları sırasında New York'un Times Meydanı'nda bir lokantada çalışmakta olan ve sonrasında sorgusuz sualsiz gözaltına alınan El Mağribi ve Pakistanlı Cavid İkbal, Mayıs 2004'te Adalet Bakanlığı aleyhine dava açmışlardı.

New York Times gazetesi, bugün yayımladığı haberde, ABD'nin, saldırılardan sonra Amerikan vatandaşı olmayanların anayasal haklarının ihlal edildiğini ve kötü muamele gördüklerini iddia eden bir dizi dava arasında ilk kez bu davada anlaşmaya varmayı kabul ettiğini yazmıştı.

Mısırlı Ehab Elmağribi'nin, 1 Ekim 2001'den 2002 yılı ağustos ayına kadar Brooklyn'deki Metropolitan Gözaltı Merkezi'nde tutulduğunu ve bu süre içinde terörizmle bağlantısı hakkında hiçbir suçlamada bulunulmadığı dava dilekçesinde dile getirilmişti.

2004 ağustosunda açılan bu davada, Elmağrabi ve Pakistanlı Cavid İkbal, ABD'de gözaltında tutuldukları süre içinde haklarının ihlal edildiğini iddia etmiş ve tazminat talebinde bulunmuştu.

Tazminat anlaşmasının bir federal hakim tarafından onaylanması gerekiyor. İkbal'in davası ise sürüyor.

Adalet Bakanlığı'ndan bir müfettiş, 2003'te hazırladığı bir raporda Metropolitan Gözaltı Merkezi'nde tutulanlara kötü muamele yapıldığını belirtmişti.

Bu merkezde, 14 Eylül 2001 ile 27 Ağustos 2002 arasında terör zanlısı olarak gösterilen 80'den fazla erkeğin tutulduğu kaydedildi.