BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,75
ALTIN 2.496,26
HABER /  GÜNCEL

KKTC'de ezan yasaklandı mı? Flaş açıklama

KKTC'de sabah ezanının hopörlerden okunması için gelen yasak tepki çekti. KKTC Din İşleri Başkanlığı kararın uygulanmayacağını açıkladı.

Abone ol

LEFKE'de ezan sesinden rahatsız olan Avukat Feza Güzeloğlu’nun açtığı dava sonucu mahkeme heyeti hopörlerden ezan okunmasını yasakladı. Peki bu karar uygulanacak ve KKTC'de sabah ezanı susacak mı?

KKTC Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay tarafından flaş açıklamalar geldi. Atalay “KKTC’de Ezan’ın susturulması asla söz konusu değildir ve olamaz” dedi.

Mahkemenin aldığı kararı hatırlatan Atalay, "Bu kararın muhatabının Vakıflar İdaresi olduğunu söyledi. Dolayısıyla bu karar, Din İşleri Başkanlığını bağlayıcı herhangi bir sonuç doğurmamaktadır. Yinelemek gerekirse, mahkeme kararı Din İşleri Başkanı ve Başkanlığıyla ilgili herhangi bir hüküm içermemektedir" dedi. 

Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Civelek, KKTC'deki 3 camide sabah ezanlarının hoparlörden okunmasının mahkeme kararıyla yasaklanmasına ilişkin, "Ezanın yasaklanması özgürlük değil inanç alanlarına müdahaledir. Bunun özgürlük olarak kabul edilmesi mümkün değildir" dedi.

 KKTC’de din ile ilgili bütün uygulamalar, KKTC Din İşleri Başkanlığı Yasası çerçevesinden Din İşleri Başkanının yetki ve sorumluluğunda. Vakıflar İdaresi veya başka bir kurumun dini konularda herhangi bir yetki ve sorumluluğu yok.

EZAN OKUNMAYA DEVAM EDECEK

KKTC Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay açıklamasında şunları söyledi;

"Üzülerek belirtmeliyim ki, KKTC ve Türkiye basını ve sosyal medyada konuya ilişkin yapılan yazı, haber ve değerlendirmelerde mahkeme kararıyla Kıbrıs’ta ezanın yasaklandığı, ezanların susturulduğu şeklinde bir algı oluşmuştur. Bu algı gerçeği yansıtmamaktadır. Asırlardır olduğu gibi bugün de Kıbrıs’ımızda ezanlar okunmaya devam etmektedir. Kıbrıs Türkü bu konuda duyarlıdır, varlığını muhafaza ettirmek ve kimliğinin gereği olarak ezan sesinin susmaması için mücadele vermiştir, büyük bedel ödemiştir. KKTC’de Ezan’ın susturulması asla söz konusu değildir ve olamaz. Camilerimizden ezanlarımız aynı şekilde okunmaya devam edecektir”.