BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kız doğurdu diye canından oldu

Kunduz bölgesinde bir kadın, gelinini yeni doğan bebeği erkek olmadığı için boğarak öldürme suçlamasıyla tutuklandı.

Abone ol

Afganistan'da gelinini kız çocuk doğurduğu için öldürmekle suçlanan bir kadın tutuklandı.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Kunduz bölgesinde, bir köyde yaşanan cinayette kurbanın, kısa süre önce üçüncü kez bir kız çocuk dünyaya getirdiği bildiriliyor.

Buna tepki gösterdiği öne sürülen kayınvalide, gelinini boğarak öldürmekle suçlanıyor.

İki gün önce işlenen cinayete kadının kocasının da karıştığı öne sürülüyor.

Polis yetkilileri Arbaki denilen Taliban'a karşı örgütlenen silahlı çetelere mensup olduğu sanılan kocanın olay ardından kayıplara karıştığını söylüyor.

Bölgenin dini liderleri ve aşiret önde gelenleri BBC'ye cinayeti kınadıklarını söyledi. Yapılanın İslam'a, insanlığa ve kadınlara karşı suç teşkil ettiğini ve cezalandırılması gerektiğini söylediler.

Cinayeti uluslararası medyanın gündemine getiren Afgan kadın hakları savunucuları da cinayeti şok edici ve kabul edilemez diye niteliyor.

Kunduz'un Hanabad kentine bağlı Mahfalay'da işlenen bu cinayet, ülkede son yıllarda yakınlarının şiddetine hedef olan kadınlarının öykülerine bir yenisini ekledi.

Afgan toplumunun kırsal ve geleneksel kesimlerinde erkek çocukların doğumu genellikle büyük sevinçle karşılanırken, kız çocuklar aile için yük olarak görülüyor.

Afganistan'da kadına şiddet uygulanmasını yasaklayan yasalar var ancak uygulamada, töre baskısı çoğu kez yasalara üstün geliyor.