BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Hindistan'da 'futbolu sevdirme' turnuvası

Kalküta şehrinde yapılacak ve altı hafta sürecek turnuvada uluslararası futbol yıldızları forma giyecek. Amaç, futbolu kriket kadar sevilen bir spor haline getirmek.

Abone ol

Hindistan'da futbola olan ilgiyi artırmak amacıyla uluslararası futbol yıldızlarının forma giyeceği altı hafta sürecek bir turnuva düzenleniyor.

Bugün başlayacak turnuvada bir döneme damgasını vurmuş Fabio Cannavaro, Robert Pires ve Jay-Jay Okocha gibi yıldız oyuncular Hindistanlı futbolseverlerin karşısına çıkacak.

Kalküta'dan bildiren BBC muhabiri Rahul Tandon turnuvada 20 kadar yabancı futbolcunun ve beş teknik direktörün görev alacağını bildirdi.

En çok sevilen sporun kriket olduğu Hindistan'da futbola olan ilgili bir hayli sınırlı kalmış durumda. Hindistan, dünya futbol ülkeleri sıralamasında 203 ülke arasında 158. sırada yer alıyor.

Ancak son yıllarda Hindistanlıların özellikle yabancı futbol liglerine olan ilgilisinde artış gözlemleniyor.

Premier League Soccer (PLS) ismiyle düzenlenecek turnuvayla hedeflenen futbola yönelik bu ilgiliyi kalıcı hale getirip, daha geniş kitlelere yaymak.

"Dönüm noktası olabilir"

Organizasyonda görev alan yetkililerden Beşvar Gosvami, PLS'in Hindistan futbolunda bir dönüm noktası olmasını umduklarını belirtti.

Dünyaca tanınan yıldızların Hindistan'da sahaya çıkmasının bir ilk olduğuna dikkat çeken Gosvami organizasyon sayesinde, kriket karşılaşmalarına gösterilen büyük ilginin futbola da yansımasını amaçladıklarını belirtti.

Hindistan'da 1986 Futbol Dünya Kupası'nın televizyondan yayınlanması futbola olan ilgiyi bir hayli artırmış ve ülkede Arjantin ile Maradona'yı destekleyen çok miktarda futbol sever ortaya çıkmıştı.

Şubat ayı boyunca devam edecek turnuvaya mesafeli duran kesimler ise yıldız futbolculara ödenecek paranın futbol altyapısı için harcanmasının daha doğru olacağını savunuyorlar.

Son dönemde aralarında Liverpool ve Manchester United'ın da bulunduğu futbol kulüpleri Hindistan'da futbol akademileri açıyorlar.

Öte yandan Hindistan kökenli şirketlerin, yabancı futbol kulüplerinde sahip oldukları hisse miktarı artmakta.

Geçtiğimiz yıllarda, İngiliz Premier Lig ekiplerinden Blackburn Rovers, Hindistanlı Venky şirketi tarafından satın alınmıştı.