BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Kişisel gelişiyoruz

Evlilikten kariyere, sağlıktan cinselliğe hayatımızı güzelleştiren kitaplar

Abone ol

2008'e damgasını vuran ekonomik krizin etkileri bu yıl daha da derinden hissedilecek. Ama kriz anları insanın kendini geliştirmesi için de benzersiz fırsatlar sunuyor. Talya Artidi kitap dünyasında 'Kişisel Gelişim' olarak sınıflandırılan kitapları araştırdı, evlilikten kariyere, çocuk bakımından sağlığa, cinsellikten iyi bir iş yaşantısına hayatta başarılı olmayı sağlayan en ilginç kitapları bir araya getirdi.

KARİYER


Serkan Perkmen, Profil Yayıncılık
KİMLER İÇİN? Büyüyünce ne olsam diye düşünenlere.
NE ÖNERİYOR? Mühendislik, doktorluk ve avukatlık yıllar yılı en saygın meslekler olarak hepimize hayatımızın bir bölümünde seçtirilmeye çalışılmıştır. Fakat önemli olan kişinin popüler olanlardan ziyade kendi becerilerine, ilgi alanlarına, hayat tarzına uygun bir meslek seçmesidir. Sizde kulaktan dolma bilgilerle, sağın solun söyledikleriyle değil de bir profesyonelin yardımıyla kariyer seçimi yapmak istiyorsanız, 21. Yüzyılda Kariyer Seçimi'ne bir göz atın. ABD'de kariyer seçimi alanında doktorasını yapan Dr. Serkan Perkmen, bu kitabında hem kişiliğinizi, beklentilerinizi ve ilgi alanlarınızı keşfetmenize yardımcı oluyor hem de bu faktörlere göre size uygun meslekleri tavsiye ediyor. Henüz iş hayatına atılmamış, kariyer seçimi konusunda belirsizlik yaşayanlar ve kariyer değişikliği yapmak isteyenler tatmin olacakları meslekleri seçmek için bu kitaba başvurabilirler.

Carol Kinsey Goman, Alfa Kitap
KİMLER İÇİN? Karşındakinin sözsüz iletişimini çözerek iş hayatında bir adım önde olmak isteyenlere.
NE ÖNERİYOR? Başımızdan ayağımıza kadar tüm bedenimizin karşımızdakilere nasıl mesajlar gönderdiğini anlatan Goman, beden dilimizi kontrol ederek istediğimiz mesajı verebileceğimizi gösteriyor. Ayrıca başkalarının bize vücutlarıyla ne demek istediklerini fotoğraflarla öğreterek bize aslında ne söylemek istediklerini anlamamızı sağlıyor. Böylece patronumuz ya da müşterimizle konuşurken "evet, sana katılıyorum" dediklerinde gerçekten ne demek istediklerini
anlayabileceğiz.


Jack Ve Suzy Welch, Optimist Kitap
KİMLER İÇİN? İş hayatına atılmak ya da iş hayatında yükselmek isteyenlere.
NE ÖNERİYOR? Yeni dünya düzeni, iyi bir patron olmak, şirket yönetimi, kariyer seçimi, aile şirketleri gibi konulara değinen kitap General Electric'in CEO'su Jack Welch'in öğrencilerden akademisyenlere kadar çeşitli düzeylerdeki kişilerden aldığı soruların en önemlilerini bir arada toplamış. Çin ve Rusya'nın küresel rekabetteki konumu, çalışanlarının moralinin nasıl yükseltileceği, içgüdünün yarar ve zararları ve daha fazlası bu kitapta.

EVLİLİK


Harville Hendrix, Sistem Yayıncılık
KİMLER İÇİN? Terapiste para dökmeden, kötü evliliklerini düzeltmek isteyenlere.
NE ÖNERİYOR? Evliliğin tutkulu bir arkadaşlık olduğunu düşünen Hendrix, bilinçli ve bilinçsiz evlilik diye adlandırdığı iki ilişki türünü anlatıyor ve çiftlere ilişki terapisiyle ilgili 10 haftalık bir eğitim programı sunuyor. Eşinizle beraber uygulayacağınız 10 haftalık egzersizler sonucu kavga ve eleştirilerin yerini desteğe ve beraber büyüme sürecine bırakacaksınız. Başarılı ilişkinin mükemmel eşi bulmaktan geçmediğini vurgulayan Hendrix, bu kitapla boşanma yolunda ilerlediğini düşündüğünüz evliliğinizi canlandırmanıza yardımcı olacak.


Terrence Real, Artemis Yayınları
KİMLER İÇİN? Ah nerde o eski aşklar diyen evli ya da bekâr herkese.
NE ÖNERİYOR? 21. yüzyılda kadınların ve dolayısıyla erkeklerin rollerinin değişmesiyle kişilerin ilişkilerden beklentileri de değişti. Bu kitapla, kişiler kendi isteklerini dile getirmeyi, karşılarındaki kişinin beklentilerini göz önünde bulundurmayı ve eşleriyle birlikle yapabilecekleri uygulama bölümleriyle tatmin edici bir ilişkiye sahip olmayı öğrenecekler.

PARA


Robert T. Kiyosaki ve Sharon L. Lechter, Alfa Kitap
KİMLER İÇİN? Zengin olmak isteyenlere.
NE ÖNERİYOR? Business Week dergisinin çoksatan kitaplar listesinde olan bu kitap, zengin babaların çocuklarına para ile ilgili öğrettikleri şeyleri kapsıyor. Kiyosaki, farklı finansal stratejilerin nasıl kullanıldığını göstermek için ölürken parasız pulsuz olan babasıyla, Hawaii'nin en zengin adamı olan, en yakın arkadaşının babasının hikayesini anlatıyor. Zengin olmak için çok önemli olan muhasebe ve yatırım bilgisini anlaşılır bir dille anlatıp hayata geçirmeyi öğreten bu kitap New York Times çoksatanlar listesindeydi.

ÇOCUK BAKIMI


Nur Eda Kasap, Hayykitap
KİMLER İÇİN? Çocuklarıyla daha iyi iletişim kurmayı isteyen, çocuk yetiştirme yöntemleriyle ilgili bilgilenmek isteyenlere.
NE ÖNERİYOR? Hem kendinizi hem de çocuğunuzu daha derinden tanımanıza yardımcı olan Nur Eda Kasap, çocuklara onların anladıkları bir dille, yani oyunlarla, iletişime geçmeyi öneriyor ve yeni çağa uygun oyunlar tavsiye ediyor. Anne-babaların davranış biçimlerinin çocukları nasıl etkilediğini ve bu konuda ne yapılması gerektiğini de açıklayan Kasap, sizi NLP ve Çoklu Zekâ Kuramı gibi yeni bilgi alanlarıyla tanıştıracak ve bu modelleri kullanarak çocuğunuz özgüvenini geliştirmenize ve iyi bir iletişime geçmenize yardımcı olacak.


Amerikan Pediatri Akademisi, Kalemus Yayınları
KİMLER İÇİN? Hamilelikten başlayarak bebeğinizin ilk yaşına kadar olan tüm sorularınız için 
NE ÖNERİYOR? Dünyada 2.000.000'dan fazla satış rakamına ulaşmış, konusunda otorite olan Amerikan Pediatri Akademisi'nin bu değerli eserini Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Çocuk Doktorları sizin dilinizle yorumladı. Bu kitapta bebeğinizin bakımı için gerekli her şeyi bulacaksınız.


Gerlinde Ortner, Sistem Yayıncılık
KİMLER İÇİN? 3-9 yaş arası çocuklarının korkularını ya da sorunlarını çözmek isteyen anne ve babalara.
NE ÖNERİYOR? Cezalandırmak ya da ödüllendirmek yerine, çocukların problemlerini masallara çözebiliriz. Çocuğunuz dişçiye gitmekten mi korkuyor, yoksa yuvaya gitmek istemiyor mu? Çocuğunuz, Ortner'in öykülerindeki kahramanlar gibi korkularını yenmeyi ve zorlukların üstesinden gelmeyi öğrenecekler.

MUTLULUK


Erdal Demirkıran, Kashna Kitap Ağacı
KİMLER İÇİN? Ayrılık sonrası sarsılıp kendine gelmek isteyenlere.
NE ÖNERİYOR? Aşkı bir masal gibi anlatmaktansa, aşkın zararlarını ve bunlardan nasıl korunabileceğimizi anlatan Demirkıran, aşka dair önyargılarından sağlam evliliklere, Allah aşkından kişilerin sahip oldukları potansiyel aşk enerjisine kadar birçok konuya değiniyor. Aristo, Sokrat ve Eflatun'un aşk konusundaki gaflarına da değinen Demirkıran, aşkı yararlı hale getirmenin yollarını anlatıyor.
Ayrıca Demirkıran, kitapla beraber verilen "Bağır Taşı"nın ne anlama geldiğini ve nasıl kullanıldığını da açıklıyor ve hayatınıza zarar veren aşklara son noktayı koyuyor.

SAĞLIK


Mustafa Kartal, Sistem Yayıncılık
KİMLER İÇİN? Ruhsal veya fiziksel rahatsızlıklarından dolayı mutsuz olan kişiler.
NE ÖNERİYOR? Nefes alma şeklinizi değiştirerek hayatınızı değiştirebileceğinize inanan Kartal, kekemelikten strese, cinsel sorunlardan panik atağa kadar birçok rahatsızlığın nefes teknikleriyle nasıl çözülebileceğini anlatıyor ve okurlara bu tarz rahatsızlıklardan uzak, mutlu bir hayat vadediyor.


Selahattin Dönmez, Okuyan Us Yayın
KİMLER İÇİN? Uzun vadede kilo verip, sağlıklı bir hayat tarzı benimsemek isteyenlere.
NE ÖNERİYOR? Şok diyetlerle günlerce aç kalıp, sonra verdiğiniz kiloları hemencecik geri almak istemiyorsanız, Dönmez'in dengeli ve sağlıklı beslenme yöntemleriyle dokuduğu sistemi tam size göre. Alkol alımı ve duygusal tepkilerle bağlantılı kilo yönetimi, farklı besin gruplarının açıklaması ve yemek tariflerinin de bulunduğu kitapla beraber sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz.


Dr. Hüseyin Nazlıkul, Alfa Kitap
KİMLER İÇİN? Sağlıklı yaşamak ve sağlıklı yaşlanmak isteyenler için.
NE ÖNERİYOR? Anti-aging felsefini uygulayarak diri, dinç ve sağlıklı bir hayat yaşayabilirsiniz.
Nazlıkul, dengeli beslenmek, sağlıklı bir yaşam için egzersiz yapmak, uzun süreli bir cinsel hayat sahibi olmak, olası rahatsızlıklara karşı önlem almak, doğanın sunduğu bitkilerden yararlanmak, enerji depolamak ve zinde bir hayat yaşamanın rehberini sunuyor.

CİNSELLİK


Dr. Akif Poroy, Alfa Kitap
KİMLER İÇİN? Cinsel sorunlarına ve cinsel cahilliğine son vermek isteyenlere.
NE ÖNERİYOR? Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ve seksoloji danışmanı olan Dr. Akif Poroy, Türkiye'de Cinsellik'te, cinsel fonksiyon bozukluklarının tedavisi, cinsel hastalıklar ve bunlardan korunma yolları, dulların seks hayatı, cinsel fanteziler gibi pek çok konuyu ele alıyor. Ayrıca Türkiye'de hâlâ bir tabu olan cinselliğin nasıl yaşandığına da ışık tutan bu kitap, kulaktan dolma cinsel bilgilerini geliştirmek isteyenler için tam teşekküllü bir rehber.

BAŞARI

Mümin Sekman, Alfa Kitap
KİMLER İÇİN? Kişisel gelişime acemilerine.
NE ÖNERİYOR? Hayatınızın kontrolünü tekrar elinize almak istiyorsanız, kaybetmenin ve başarısızlığın öğrenilmiş olduğunu dolayısıyla başarısızlık döngüsünden çıkıp, kazanmanın ve başarının da öğrenilebileceğini düşünen Sekman'a kulak verin. İstediğiniz hayatı yaşamanız için bir hayat kılavuzu olan bu kitap, size seçimlerinizi ve yaşamınızı sorgulamayı öğretecek ve sizi harekete geçirecek.


Rhonda Byrne, Butik Yayınları
KİMLER İÇİN? Mutlu olmaya kararlı kişilere.
NE ÖNERİYOR? 2006'da yayımlanan ve sansasyon yaratan bu kitap, mutluluğun anahtarının pozitif düşünceler olduğunu iddia ediyor. Hatta kitaba göre üç adımda istediğimiz herşeye sahip olabiliriz: İste, İnan, Sahip Ol. Felsefesini çekim yasasıyla ispat eden kitaba göre pozitif düşüncelere sahip oldukça bir şeyler istediğimizde onlara sahip olabiliriz.

GELİŞİM DÜŞMANLARI


Ahmet Şerif İzgören, Elma Yayınevi
KİMLER İÇİN? Kişisel gelişim kitaplarının bir aldatmaca olduğunu düşünenlere.
NE ÖNERİYOR? Kişisel gelişim kitaplarının herkese uygun olmadığını, bu tarz kitapların yazarlarının bazen kendilerinin bile önerdikleri hayat tarzını uygulamadıklarını, bu gibi kitapların Amerikan kültürünü yansıttığını ve kişileri "kişisel gerilim"e soktuğunu düşünen İzgören, devlet memuru olan Hıdır'ın trajikomik öyküsüyle kişisel gelişim kitaplarına eleştiri getiriyor. Eğer kişisel gelişim kitaplarına eleştirel yaklaşıyorsanız, hem düşünmek hem de biraz gülmek için bu kitaba bir göz atın.


Bülent Akyürek, Kent Kitap
KİMLER İÇİN? "Kişisel gelişim dinine" hayır diyenlere.
NE ÖNERİYOR? İçinizdeki Öküze "Oha" Deyin'in yazarı Bülent Akyürek, kişisel gelişim kitaplarının şeytana ve kapitalizme hizmet ettiğini düşünüyor. Kuantum sıçaraması, meditasyon, NLP, pozitif düşünce gibi kişisel gelişim kitaplarında sıkça rastlanan konulara değinen Akyürek, bu kitapların öğretilerini Kuran-ı Kerim ile karşılaştırıyor.


İLKLER



Nüvit Osmay, Alfa Kitap
Nüvit Osmay Türkiye'de kişisel gelişimin öncülerinden. Osmay'la tanışmış olan Mümin Sekman, Osmay hakkında şunları söyledi: "Nüvit Osmay kendini öğretmen olarak tanımlıyordu. Nüvit hoca demiryollarında memur iken, Dale Carnegie'nin kitaplarını okur ve çok etkilenir.
Sonra Carnegie'ye bir mektup yazar ve ondan aldığı bursla, bir yıl ABD'de okur.
Türkiye'ye dönüp Düşün Konuş Dinle adında hitabet sanatı seminerleri verdiği bir okul kurar. Hasan Celal Güzel, Namık Kemal Zeybek, Tınaz Titiz gibi bakanlar hitabet sanatını onun kurslarında öğrendiklerini söylemişti." Osmay'ın İnsan Mühendisliği kitabı kişisel gelişim öğreti ve uygulamarını Türkçe'ye kazandıran ilk eserlerden biri. İnsanın çevresi ve işiyle olan ilişkisi, liderlik, başarma güdüsü, problem çözümü, çalışma sanatı gibi konulara değinen bu kitap, tam bir kişisel gelişim klasiği.



Samuel Smiles, Hayat Yayınları
1859'da yayımlanan İskoç yazar Samuel Smiles'ın Kendine Yardım adlı kitabı, kişisel gelişim kitaplarının ilk örneği olarak kabul ediliyor. Örnek alınabilecek birçok kişinin hayat hikayelerinin de yer verildiği bu kitap, zamanında en çok satan kitaplar arasına girmiş. Kendine Yardım 150 yıl önce yazılmış olmasına rağmen hala günümüzde geçerli olan tavsiyelere yer veriyor.




Özer Uçuran Çiller, Doğan Kitapçılık
KİMLER İÇİN? Çillerler gibi başarılı olmak isteyenlere.
NE ÖNERİYOR? Eski Başbakan Tansu Çiller'in eşi Özer Uçuran Çiller'in kitabı Sırrın Sırrı, Rhonda Byrne'nin Secret adlı kitabından farklı olarak çekim yasasını bilimsel olarak açıklıyor.
Çiller "Yaşamın sırrı 'çekim yasası'dır.
Sırrın sırrı ise 'rezonans'tır. Sırrın sırrının sırrı ise 'kendini sevmek'tir" diyor. Sayesinde hayallerinizi gerçekleştirme gücünü fark edeceğiniz bu kitabın girişinde Çiller "Sizdeki bu yetenek, bedensel, duygusal akılsal ve ruhsal sağlığınızın tümünü, olumlu etkileyebilme gücüne sahiptir. Amacımız, size hatırlatmalar yaparak bunu fark etmenize katkıda bulunmak," diyor. (Talya Artidi)