BIST 10.298
DOLAR 32,27
EURO 34,81
ALTIN 2.403,42
HABER /  GÜNCEL

Kırmızı plakaların MOBESE sıkıntısı

Ankara’daki MOBESE sistemi hız sınırını aşan protokol ve bürokrasiyi sıkıntıya sokacak. Kulisler başladı.

Abone ol

Ankara'da kurulacak MOBESE özellikle trafikte hız yapanları yakacak. Sistem sadece Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a ayrıcalık tanıyor. Şimdi hız sınırını aşan Ankara'daki kırmızı plakalı protokol ve bürokratlar sistemin kendilerine de ayrıcalık tanıması için kulis faaliyetlerine başladı.

Kentin değişik kavşak, cadde ve bölgelerine yerleştirilen 850 sabit ve hareketli kameranın 24 saat boyunca izleme yapacağı sistem, özellikle trafik suçlarının önlenmesinde etkin rol oynayacak.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın şehir içi trafikteki seyirleri sırasında MOBESE görevlileri sisteme müdahale edecek, hız ve kırmızı ışıkta geçme gibi işlemleri kamera kaydı dışında tutacak.

Sistem, bunun dışında hiç kimseye ayrıcalık tanımayacak. Böylece bakanlar, milletvekilleri, siyasiler, hâkimler ve savcılar ile müsteşar, genel müdür gibi tüm üst düzey bürokratlar MOBESE sistemiyle saptanacak suçlardan muaf olamayacak.

Halen yürürlükteki sistem kapsamında, siyasiler ile üst düzey bürokratlar konumları nedeniyle trafikte polisler üzerinde baskı oluşturuyordu. Hâkim ve savcılar için para cezası yazılması yerine tutanak tutularak ilgili savcılıklara gönderilmesi yöntemi uygulanıyor. Milliyet'in haberine göre bazı siyasiler ile hâkim ve savcıların da aralarında yer aldığı bazı bürokratların MOBESE kapsamında kendilerine ayrıcalık tanınmasını sağlamak amacıyla girişimde bulundukları belirtildi.

TBMM gündemindeki yeni Trafik Yasası çalışmaları çerçevesinde komisyon üyeleri üzerinde baskı kurulmaya çalışıldığı öğrenildi. Kısa süre önce görevden ayrılan eski bir bakanının da devreye girerek kendisi ve eşine ait aracın plakasını verdiği ve ayrıcalık istediği belirtildi.