BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,73
ALTIN 2.428,37
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Kırımlı yazar Dağcı İstanbul'da anıldı

İngiltere'de hayatını kaybeden Kırımlı yazar Cengiz Dağcı, İstanbul'da anıldı

Abone ol

Kırıkkale Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Şahin, Kırımlı yazar Cengiz Dağcı'ya ilişkin, ''Hayatıyla eserleri bu kadar paralel giden başka bir romancı yoktur'' dedi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da 92 yaşında vefat eden ve cenazesi Ukrayna'da toprağa verilen Dağcı, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesinde düzenlenen sempozyumla anıldı.

Sempozyumda konuşan Prof. Dr. Şahin, Dağcı'nın eserlerini okuyanların metne tarafsız kalamadığını belirterek, ''Hayatıyla eserleri bu kadar paralel giden başka bir romancı yoktur'' dedi.

Dağcı'nın eserlerinde iyilik ve kötülük formunu simgeleştirdiğini ve yaşadıklarını eserlerine yansıttığını ifade eden Şahin, ''Siz hiç hayal etmez misiniz?'' diye soranlara Dağcı'nın, ''Benim hayal kurmaya vaktim yok'' dediğini söyledi.

Şahin, Dostoyevski'nin, Dağcı'nın en sevdiği romancılardan biri olduğuna değinerek, Dağcı'nın, iyilik ve kötülük anlatımında felsefi ve evrensel bir yazar olduğunu vurguladı.

Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Çetin de sevilen yazarlara eleştirel bakılamadığını belirterek, ''Dağcı'yı da sevdiğimiz için eleştirip, gereği gibi inceleyemiyoruz'' dedi.

Dağcı'nın eserlerinin İngilizce'ye de çevrilmesi gerektiğini ifade eden Çetin, ''Dağcı, Kırım'da doğmuş, İngiltere ve Polonya'da yaşamış ve Türkiye Türkçesi ile eserler kaleme almıştır. Bu sebeple Dağcı, çok sahipli bir yazardır'' diye konuştu.

TRT için hazırlanan ''Cengiz Dağcı'' belgeselinin yönetmeni Zafer Karatay da Dağcı gibi bir yazarın sadece bir belgeselinin bulunmasının esef verici olduğunu dile getirerek, Kırımlı yazarın ömrünün son zamanlarında belgesel çekmenin kendine ve çalışma arkadaşlarına nasip olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından ''Cengiz Dağcı'' belgeseli gösterildi.