BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,68
ALTIN 2.394,43
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Kınalı keklik Orhan Pamuk

Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Orhan Pamuk hakkında kitap yazıldı

Abone ol

Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Orhan Pamuk hakkında “Türklüğü alenen aşağıladığı” iddiasıyla suç duyurusunda bulunup dava açılmasına neden olan Mehmet Özet, Orhan Pamuk'la ilgili kitap yazdı.

Anadolu Bilim Edebiyat Sanat Eserleri Meslek Birliği (ANASAM) eski Genel Başkanı olan, “Gesi Bağları” ve “Bir güzel insan portresi” adlı iki yayınlaşmış kitabı bulunan Mehmet Özet, bu kez de Orhan Pamuk'la ilgili kitap hazırladı.

Mehmet Özet, “Kınalı Keklik-Orhan Pamuk” adını verdiği kitabın bu ay sonunda piyasaya çıkacağını belirterek, “Kınalı Keklik-Orhan Pamuk” adını verdiğim kitapta, Orhan Pamuk'un edebi kişiliği ve hayat hikayesi ile hakkında açılan davayla ilgili bilgi ve belgeler yer alıyor. Kitapta ayrıca gazetelerin köşe yazarlarının Orhan Pamuk hakkında yazdıkları yazılar da bulunuyor” diye konuştu.

“KINALI KEKLİK” HİKAYESİ

Mehmet Özet, hazırladığı kitabın, adını aldığı “Kınalı Keklik” hikayesiyle son bulduğunu da belirterek, şunları söyledi: “Osmanlı döneminde adamın biri kuş almak için bir dükkana girer. Dükkandaki kuşların ve kekliklerin fiyatlarını sorar. Kafesteki bir kınalı keklik için diğer kekliklerden daha fazla fiyat istenir. Adam bunun nedenini sorar. Satıcı da "kınalı keklik ötünce diğer keklikler çevresine toplanır. Avcılar da diğer keklikleri kolayca vurur. Bu yüzden bu keklik daha pahalı" der. Adam kekliği satın alır ve dışarı çıkıp dükkanın önünde kafasını koparır. Satıcı ve çevredekiler bunun sebebini sorunca da "kınalı keklik kendi ırkından olan kekliklerin, avcılar tarafından vurulmasına, avlanmasına yardımcı oluyor. Başka keklikler ölmesin diye boynunu kopardım" der. Bu ay sonunda piyasaya çıkacak kitabım bu hikayeyle son buluyor.”

Mehmet Özet ile Kırklareli Merkez E Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan hükümlü Sebahattin Zorlu, 16.02.2005 tarihinde Orhan Pamuk hakkında “Türklüğü alenen aşağıladığı” iddiasıyla Cumhuriyet Savcılığına dava açılması için suç duyurusunda bulunmuşlardı.

Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Orhan Pamuk hakkında TCK 301/1 maddesi uyarınca “Türklüğü alenen aşağıladığı dosyadaki mevcut tüm delillerden anlaşılmaktadır” diyerek Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açtığı dava, Adalet Bakanlığı'nın “kovuşturma ve soruşturma izni vermemesi” gerekçesiyle düşürülmüştü.