BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,56
HABER /  DÜNYA

Kimyasala karşı alınan önlemleri anlattı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye’deki gelişmelere bağlı olarak sınır kapılarında alınan güvenlik önlemlerine ilişkin, "Türkiy...

Abone ol

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye’deki gelişmelere bağlı olarak sınır kapılarında alınan güvenlik önlemlerine ilişkin, "Türkiye Atom Endüstrisi Kurumu’yla ortak çalışmalar yapıyoruz. Şüphelendiğimiz durumlarda veya çevremizde kimyasal silah kullanımı dolayısıyla oluşmuş olan kuşkulu ortamlarda TAEK’le bilgi ve tecrübe paylaşımını sürdürüyoruz. Çalışmalarımız bu hassasiyet içerisinde devam ediyor" dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ramada Plaza Hotel’de düzenlenen ’İslam İşbirliği Teşkilatı (İTT) Üyesi Ülkeler Ticaret ve Sicil Teşkilatları Arasında İşbirliği ve Tecrübe Paylaşımı Çalıştayı’na katıldı. Yazıcı, yaptığı konuşmada, Suriye ve Mısır’da yaşananların, insanlık adına hiçbir hukuk kuralına uygun olmadığını belirterek, "Suriye’de ve Mısır’da sivil halklar katlediliyor. Kadınlar, çocuklar öldürülüyor. Bugün durup kendimize bakmanın ve ’bu coğrafya için, dünya barışı için, adaleti tesis etmek için neler yapabiliriz’ diye sormanın zamanı değil midir? Hukukta bir kural vardır, ’Geciken adalet, adalet değildir’. Biraz daha beklersek korkarım ki, adalet için çok geç kalmış olacağız" şeklinde konuştu.
İslam ülkelerinin ekonomik yapısına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yazıcı, 2012 yılında kişi başına 95 bin dolar gelirin düştüğü Katar’ın en zengin İslam ülkesi olduğunu, buna karşılık kişi başına sadece 112 dolar milli gelirin düştüğü Somali’nin ise en fakir ülke olduğuna dikkati çekti. Dünya nüfusunun yüzde 46’sının yani 2 milyar 500 milyon insanın Dünya Bankası tarafından belirlenen ’günlük 2 dolarlık’ yoksulluk sınırın altında yaşadığını anlatan Yazıcı, bunun büyük bir rakam olduğunu ve dünyanın neredeyse yarısının yoksul olduğunu ifade etti.

SINIR KAPILARINDAKİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Bakan Yazıcı, çalıştay öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, ’Suriye’deki gelişmelere bağlı olarak sınır kapılarında ne tür güvenlik önlemleri alındı ve kimyasal silah ile ilgili herhangi bir bulguya rastlandı mı’ sorusuna Yazıcı, "Suriye’de yaşanan süreç itibarıyla kapılarımızdan giriş-çıkış başta olmak üzere güvenlik önlemleri itibarıyla özellikle 2012 yılı 24 Temmuz’undan bu yana aldığımız önlemler var. Kontrolleri artırdık, araç-gereç takviyesi yaptık ve bu hassasiyet içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Teknolojik olarak yenilenmesi gerekenler var, kamera sistemleri gibi. Ara bölge dediğimiz 2 bin 900 metrelik alanın tüm giriş ve çıkışlarını gözetleyecek kamera sistemi çalışmaları devam ediyor. Bu yeni ihtiyaçtan doğdu" cevabını verdi.
Çalıştığı zaman yanındaki araçta bulunanları tanıyan ve yolluk ölçümü yapan sistemin Cilvegözü Sınır Kapısı’nda bulunduğu belirten Yazıcı, eğitilmiş köpekler ve yoğunluk ölçüm cihazlarının Suriye’yle olan tüm gümrük kapılarında olduğunu anlattı. Türkiye Atom Endüstrisi Kurumu’yla (TAEK) ortak çalışmalar yaptıklarını bildiren Yazıcı, "Şüphelendiğimiz durumlarda veya çevremizde kimyasal silah kullanımı dolayısıyla oluşmuş olan kuşkulu ortamlarda TAEK’le bilgi ve tecrübü paylaşımını sürdürüyoruz. Çalışmalarımız bu hassasiyet içerisinde devam ediyor" dedi.
Kimyasal silahla ilgili tehdit oluşturacak herhangi bir bulguya rastlanmadığına dikkati çeken Yazıcı, "Suriye ve diğer ülkelere olan sınır kapılarımızda herhangi bir bulguya rastlanılmış değil" şeklinde konuştu.
(İHA)