BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,88
ALTIN 2.433,10
HABER /  DÜNYA

Göksu, çiftçiler için S.O.S veriyor

Mersin’in Silifke ilçesinde Göksu Irmağı’nda su seviyesinin düşmesi ve deniz suyunun tatlı suyla karışması nedeniyle arazilerini sulayamayan...

Abone ol

Mersin’in Silifke ilçesinde Göksu Irmağı’nda su seviyesinin düşmesi ve deniz suyunun tatlı suyla karışması nedeniyle arazilerini sulayamayan çiftçiler, endişeli olduklarını söyledi.
Yağmurların yağmamasından dolayı Gezende Barajı’nda su seviyesinin düşmesinin ardından Göksu Nehri’nde de su seviyesi iyice düştü. Nehir adeta adeta bir dere görünümüne kavuştu. Su seviyesinin düşmesi nedeniyle de deniz suyu yaklaşık 5 kilometre mesafedeki Sökün Köprüsü’nün bulunduğu yere kadar gelip tatlı suyla karıştı. Sökün köprüsü ile deniz arasındaki mesafede yaklaşık 10 bin dönüm arazide çilek, nar, bakla üretimi yapan çiftçiler ise, deniz suyunun tatlı suyla karışması nedeniyle arazilerini sulayamaz duruma geldi.
Çiftçi Asım Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, nar bahçesi ve bakla ektiği tarlayı ırmaktan aldığı suyla suladığını, ancak deniz suyunun tatlı suyla karışması nedeniyle 15 gündür tarlasını sulayamadığını kaydetti.
Su seviyesinin düşme nedeninin mavi tünel projesiyle Göksu Irmağı’ndaki suyun Konya ovasına aktarılmasına bağlayan Erdoğan, “Yağmurların yağmaması nedeniyle su seviyesi düşen ırmaktan mavi tünel projesiyle Konya ovasına su aktarılması da eklenince deniz suyuyla tatlı su birbirine karıştı. Bu nedenle de ürünlerimizi kurutacağı için tarlalarımızı sulayamıyoruz. Deniz suyunun karıştığını fark etmeyen bazı üreticilerimiz de tarlalarını suladığı için çilek fideleri ve baklalar kurudu. Yetkililerden bu konuya çözüm üretmelerini bekliyoruz” dedi.
Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can da, yağmur yağmadığı için Gezende barajında su seviyesinin düştüğünü, bu nedenle deniz suyunun tatlı suyla karıştığını söyledi.
Bu tür sorunların geçmiş yıllarda da yaşandığını vurgulayan Can, “Sorunun yaşandığı bu alanda ikinci merhale sulama kanalı çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar tamamlandığı zaman böyle bir sorun yaşanmayacaktır” dedi.^
(İHA)