BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Kiliselerin Pazar günü korkusu

Avrupa Birliği bölgesindeki kiliseleri panik sardı. Nedeni de Pazar günü tatili ve laiklik esası... Kiliseler koruma istiyor.

Abone ol

Laiklik esasına dayandığı iddia edilen Avrupa Birliği'nde kiliseler, Hristiyanlarca kutsal pazar gününün "çalışmadan muaf (tatil) olarak koruma altına alınması" ve bunu Avrupa kültürel mirasının parçası olarak kabul edilmesi için harekete geçti.

Avrupa Topluluğu Başpiskoposlar Komisyonu, Alman Protestan Kilisesi ve İngiliz Anglikan Kilisesi desteğiyle Avrupa Parlamentosu'nda (AP) imzaya açılan "pazar tatilinin Avrupa sosyal modelinin vazgeçilmez şartı ve Avrupa kültürel mirasının parçası olarak koruma altına alınması" önergesine sadece 3 günde 57 imza toplandı.

Kabul edilmesi için 7 Mayısa kadar AP çoğunluğunun (394 üyenin) desteğini alması gereken önergede, üye ülkelere ve AB kurumlarına, farklı din, kültür ve etnik gruplara rağmen çalışma hayatıyla ilgili yasal düzenlemelerde pazar tatilinin koruma altına alınarak güçlendirilmesi çağrısı yapılıyor.

AP'deki önergeye destek isteyen Katolik, Protestan ve Anglikan kiliseleri, yaptıkları ortak açıklamada, küresel ekonomik krizin "hayatın tüm alanlarının piyasa (ekonomisinin) konusu olmadığını gösterdiğini" belirterek, "sınırsız tüketime dayalı ne sürdürülebilir bir ekonomi modelinin ne de sağlıklı bir insani gelişim kavramının geliştirileceğini" vurguladılar.

Pazar günü çalışanların "aile hayatının, kişisel gelişiminin ve hatta sağlığının" olumsuz etkilendiği savunulan açıklamada, "uzun geçmişe dayanan ve yüksek değeri olan pazar tatilinin Avrupa kültürel mirasının parçası, çalışma ve aile yaşamının dengelenmesinde belirleyici bir faktör, çocuklarla ve ebeveynlerle paylaşılabilecek bir zaman dilimi olarak aile ilişkileri, sosyal ve kültürel hayat için temel önem taşıdığı" ifade edildi.