BIST 10.169
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.399,37
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu'ndan ilginç savaş sorusu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu iptal edilen tatbikatlarla ilgili 'yarın savaş olsa ne olacak' diye sordu

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Denizkurdu-2011 ve Efes-2011 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatlarının iptal edilmesinin gerekçesi konusunda, ''Bir Başbakan, 'Genelkurmay'a sorun' der mi? Demek ki ülkeyi yönetemiyor'' dedi.

Kılıçdaroğlu, Habertürk'te yayımlanan ''Türkiye'nin Nabzı'' programında Didem Yılmaz'ın ve izleyicilerin sorularını yanıtladı.

TATBİKATLARIN İPTAL EDİLMESİ

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ''Denizkurdu-2011 ve Efes-2011 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatlarının Balyoz Planı soruşturmasına tepki olarak iptal edildiği söyleniyor. Siz ne düşünüyorsunuz'' sorusu üzerine, şöyle konuştu:

''Bir Başbakan, 'Genelkurmay'a sorun' der mi? Demek ki ülkeyi yönetemiyor. Başbakan değil mi bu? Açıklamak istemiyorsa topu o zaman oraya atmasın. Çıksın söylesin. Açar Genelkurmay Başkanı'na sorar; 'arkadaş siz neden bu tatbikatları yapmıyorsunuz' diye. O da hangi gerekçeyle yapmadığını açıklar. Başbakan da çıkar kamuoyuna açıklar. 'Genelkurmay'a sorun' dediğiniz andan itibaren siz ülkeyi yönetmiyorsunuz. Siz diyorsunuz ki, 'ben bu sorunun yanıtını bilmiyorum. Bu soru dolayısıyla muhatap Genelkurmay'dır. Genelkurmay açıklama yapsın.' Genelkurmay her açıklama yaptığında tepki göstermiyor muyuz, 'niye siyasete karışıyor' demiyor muyuz? O zaman Başbakan'ın çıkıp hangi gerekçelerle yapılmadığını açıklaması lazım. Ya bu konuyu biliyor açıklamaktan kaçınıyor veya 'ben Genelkurmay açıklasın derim, nasıl olsa onlar açıklamaz ve bu iş biter' diye düşünüyor. Bu önemli bir konudur.''

"HERKES İÇERİDE OLDUĞUNA GÖRE TATBİKATI KİM YAPACAK"

''Siz nasıl duyum aldınız'' sorusuna Kılıçdaroğlu, ''Herkes içeride olduğuna göre kim tatbikatı yapacak? Gerekçe sadece son ifadeye çağırma değil. Deniz Kuvvetleri Komutanlığından kaç kişi içeride, bu tatbikatı yapacak üst düzey komutanlar içerideyse bu tatbikat olmayabilir. İçeride olup olmadıkları, haklı mı haksız mı, onun da tartışılması lazım. Bir siyasal mahkemenin orduyu bu noktaya getirmesi doğru değil. Yarın savaş olsa ne olacak'' yanıtını verdi.

Gelenekselleşen tatbikatların yapılmasının önemine işaret eden Kılıçdaroğlu, bu tatbikatlara çoğu kez Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın da katıldığını, yapılmamasının çok önemli nedenleri olması gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, ''Biz de siyasetçiler olarak, bakalım Genelkurmay ne açıklayacak? Sonra da arkasından biri çıkıp, 'Genelkurmay niye konuştu' diyecek. Artık onu söylememesi lazım'' dedi.

CHP'NİN OY ORANI

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na göre partisinin oy oranı yüzde 30'un üzerine çıktı. Kılıçdaroğlu, oylarının bundan 2 ay önce yüzde 29,5 civarında görüldüğünü, ikinci kamuoyu yoklamasında ise yüzde 30 barajını aşmış göründüklerini söyledi.

SİBEL ÜRESİN'E TEPKİ

'Fatih ve Eyüp belediyelerinde aile danışmanı olan Sibel Üresin, 'Dört eşe kadar erkeklerin evlenmesinin yasal olması gerektiğini söylüyor. Bu sözlere ne diyorsunuz?'' sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, öteden beri kadın-erkek eşitliğine inanan bir parti olduklarını belirterek, ''Bugünkü dünyada sağlıklı düşünen hiçbir kadının böyle bir olguyu kabul edeceğini sanmıyorum. Çok eşlilik doğru değil'' dedi.